петък, 10 август 2018 г.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир





Сочен блат, нежен крем и стичащ се апетитно карамел, така мога да опиша този уникално вкусен и много любим сладкиш.  На първо четене рецептата може да ви се стори трудна, но уверявам ви когато започнете да я приготвяте ще видите колко лесен е за направа. Почитателите на крем карамела и ориенталските десерти съм убедена, че ще оценят подобаващо това сладко удоволствие J

Продукти:

За яйчната смес:
Яйца – 5бр
Прясно мляко – 800 мл
Ванилия – 1бр
Захар – 200 гр
За кексовата смес:
Яйца – 1 бр
Прясно мляко – 100 мл
Бакпулвер – 10 гр
Олио – 100 мл
Захар – 100 гр
Брашно – 100 гр
Какао – 2 ч.л
За карамела:
Захар – 5 с.л

Начин на приготвяне:

Карамелизирайте захарта, като за целта я сложите в метален съд или тиган на котлона и я оставите да се разтвори, без да я бъркате, а леко с въртеливи движения на съда го разклатете докато се разтопи равномерно и добие златисто-кафяв цвят. Махнете от котлона и изсипете в тортена форма. Отново с въртеливи движения разпределете карамела равномерно по дъното на формата. Оставете да се охлади.
Направете яйчната смес като в купа разбиете яйцата със захарта и ванилията, добавете млякото и разбийте до хомогенна смес. Минете сместа през цедка и я сипете върху охладения карамел.
Направете кексовата смес като в друга купа разбиете яйцето със захарта, добавете олиото и млякото. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера. Съединете сухите и течните съставки като разбърквате до получаване на гладко тесто.
Получената смес изсипете равномерно директно върху яйчената, без да бъркате, пипате или мешате. По време на печене кексовата смес ще се разпредели и ще изплува отгоре.
Внимателно поставете формата във тава с вода, която да покрива половината от формата.
Сложете във фурната и печете сладкиша на 180 градуса за около 50 мин.
При мен вероятно от високите градуси се получиха малки шупли в крема, за да избегнете максимално този ефект може да опитате да печете на 160 градуса за час и малко.
Извадете тавата от фурната, охладете и поставете така както е с водата в хладилник за една нощ.  След изпичане сладкиша ще е с вид на кекс, понеже кексовата смес ще е от горе, а карамела и крема от долу във формата.
На другия ден обърнете сладкиша внимателно в чиния, нарежете на парчета и полейте със стичащия се карамел.