вторник, 28 август 2018 г.

Пълнени батати (сладки картофи)




Знаете ли, че бататите са истинска здравословна бомба? Съдържат антиоксиданти, фибри, калий, желязо, калции, растителна захар и са богати  на витамини А, С, D и B. Изключително полезни и поради високото си съдържание на фолиева киселина. Тези оранжеви картофи, ще ви впечатлят освен с вкус, така и с чудесен аромат, може да ги приготвяте по всякакъв начин и може да се комбинират с интересни подправки и продукти. И ако тази информация все още не ви е убедила да опитате батати, ви предлагам да видите моето предложение за пълнени батати, което е лесно, и много вкусно.

Продукти: за 4 порции

батати - 4 бр.
зехтин - 3 с.л.
сол – на вкус
за плънката:
лук - 2 глави кромид

чоризо - 300 г

зехтин - 1 с.л.

лимонов сок - 2 с.л.

Сол и черен пипер

мащерка

черен пипер

люти чушки - половинка

кашкавал - 300 г

зелен лук - половин връзка пресен

магданоз - няколко стръка


Начин на приготвяне:
Изберете по-едри батати, почистете ги с четка и измийте много добре под течаща вода. Сложете ги в тава без да ги белите, полейте върху тях зехтина, посолете и поставете в загрята фурна на 180 градуса да се запекат за около 50 минути, като периодично ги обръщате. Извадете картофите и оставете да изстинат.
Почистете лука и нарежете на дребно. Сложете в тиган зехтина и добавете лука, запържете. Нарежете чоризо на дребни парченца и го сложете при лука в тигана. Разбъркайте и пържете около 5 минути и махнете от котлона.
Разрежете бататите през средата по дължина на две половини. С лъжица издълбайте внимателно вътрешността на картофите, като оставите дъното и страните цели.
Трябвада се получат като лодки.
Подредете ги в тава покрита с хартия за печене. В купа сложете отделената вътрешност на бататите, сложете запържения лук с чоризо и подправете със сол, черен пипер, мащерка и лимонов сок. Настържете кашкавала, и сложете половината от него в плънката. Зеления лук и лютата чушка нарежете на ситно и добавете и тях, разбъркайте всичко.
С тази смес напълнете получените картофени лодки. Върху всяка поръсете с малко от останалия кашкавал. Сложете тавата в загрята фурна на 180 градуса до разтапяне и златист цвят на кашкавала, около 10-15 минути. Преди поднасяне поръсете с нарязан на ситно магданоз.