петък, 10 август 2018 г.

Боб чорба



Класическа рецепта за боб чорба, така както аз я харесвам и приготвям. Мъжете вкъщи не са фенове на безмесните ястия за това поднесох техните порции със запечени на грил тиган наденички. Фасула може да сварите в тенджера под налягане, но внимавайте с времето на варене, в този случай е възможно зърната да се преварят. Да ви е вкусно!

Продукти:

боб - 500 г
моркови - 1 бр голям
домати - 1 бр голям
чушки - 1 бр червена
чушки - 1 бр суха
зехтин - 50 мл или олио
червен пипер - 1 ч.л.
брашно - 1 с.л.
джоджен - пресен
черен пипер
сол
захар - 1ч.л
лют пипер - по желание
магданоз
чубрица - 1 ч.л.
лук - 1 глава кромид

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и накиснете боба от предната вечер. На сутринта, когато вече е набъбнал, отцедете, изплакнете и го сложете в тенджера с вода и лъжичка захар, така ще уври по бързо. Оставете да кипне и махнете от котлона. Изцедете водата, изплакнете и сложете отново в тенджерата с вода и оставете да ври на средна температура.

Нарежете лука, чушката, домата и моркова на дребно, сложете ги в тиган със зехтина и запържете за кратко. Измийте една сушена чушка и я начупете при боба и добавете пържените зеленчуци. Сложете капак и оставете да ври до готовност на боба.

Вземете едно бурканче с винтова капачка, сложете в него червения пипер, лют пипер и брашното, сипете малко студена вода, затворете капачката и разтресете бурканчето.Така брашното и пиперът ще се разтворят и няма да станат на бучки.
Изсипете получената смес в боба, подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете десетина минути.

Накрая поръсете с пресен джоджен и магданоз. 
По желание може да направите чорбата с месо или колбас.