Чудесна бобена яхния подходяща за наближаващия Бъдни
вечер, а и за всички пости.
Ползвала съм рецепта на Роси Трифонова публикувана в gotvach.bg , която
може да видите ТУК. Промених само малко начина на приготвяне по мой вкус, като
накрая го запекох известно време на фурна. Може да си мислите, че готвенето на
боб е „фасулска работа”, но от собствен опит ще ви кажа че изобщо не е така. Имала
съм няколко провала, основно идващи от вида боб, в магазините продават много
некачествени стоки, смея да твърдя, че хубав боб се намира трудно. Подберете
такъв, който увира лесно, не се разпада при варене и най-важното да е вкусен.
Продукти:
Зрял фасул – 500 г
Кромид лук – 1 глава голяма
Моркови – 2 броя
Чушки – 1 брой червена
Домати – 200 г мляни
Джоджен – 1 с.л
Чубрица – 1 ч.л ронена
Сол и черен пипер
За запръжка:
Олио – 50 мл
Брашно – 1 с.л
Червен пипер – 1 с.л
Начин на приготвяне:
От предната вечер сложете боба в студена вода колкото
да го покрие и оставете да се накисне. На другия ден отцедете водата, измийте
боба и сложете в тенджера с нова студена вода на котлона.
Оставете да заври и щом кипне засечете около 5 - 10мин.
Сменете водата, отцедете в гевгир, върнете боба
обратно в тенджерата и долейте нова топла вода, върнете на котлона и оставете
да кипне.
Нарежете лука, моркова и чушката на ситно.
Щом боба отново заври добавете зеленчуците, след 15мин
сложете и доматите, разбъркайте, долейте още малко вода ако е необходимо и
оставете на средна температура да къкри.
Когато боба започне да набъбва овкусете със сол,
чубрица, джоджен и черен пипер.
Веднага щом фасула уври и омекне направете запръжката.
Сложете олиото в тиган, загрейте на котлона и добавете
брашното и червения пипер, разбъркайте, сипете един, два черпака от бульона на
боба, разбъркайте до хомогенна смес без бучки и добавете запръжката в
тенджерата. Разбъркайте отново и махнете от котлона.
Загрейте фурната на 180 градуса
Вземете тава, прехвърлете фасула в нея и сложете да се
пече.
Гответе боба до сгъстяване и омекване на зърната.