петък, 7 декември 2018 г.

Хлебчета с черно, ленено и бяло брашно


хлебчета с ленено брашно

 Съставки:

  • брашно - 300 г бяло тип 500
  • черно пшенично брашно - 250 г (пълнозърнесто)
  • ленено брашно - 50 г
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л
  • оцет - 1 ч.л
  • суха мая - 1 с.л
  • вода - 300 мл топла
  • зехтин - 30 мл
  • за поръсване
  • ленено брашно

Начин на приготвяне:

Пресейте бялото брашно в купа и добавете черното (пълнозърнесто) и лененото брашно.
Разтворете маята в топлата вода със захарта и оставете за 15 мин.
Сложете при брашната малко сол, зехтин и оцет. Добавете маята и замесете тесто. Месете около 15 мин до получаване на гладко и меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете за час да втаса.
При наличието на черно и ленено брашно, тестото няма много да се надигне, затова аз добавям и бяло брашно, което придава по добра текстура на хлебчетата.
Сложете в тава хартия за печене. Размесете втасалото тесто леко и оформете от него малки топчета с приблизително еднаква големина.
Сипете малко ленено брашно в чиния и оваляйте всяка тестена топка в него.
Сложете ги в тавата с разстояние едно от друго. Покрийте и оставете за още 30 мин.
С нож направете леки разрези отгоре на всяка топка и сложете във фурната на 170 градуса за около 25-30 мин

изпечени хлебчета с ленено брашно