понеделник, 11 март 2019 г.

Кавърма кебап





Продукти: за 5порции

·  свинско месо - 800 г (врат или плешка)
·  лук - 500 г кромид
·  чушки - 2 бр. червена капия
·  печурки - 250 г
·  червено вино - 50 мл
·  сол
·  черен пипер - на вкус
·  доматено пюре - 1 с.л.
·  червен пипер - 1 с.л. пушен
·  домати - 2 бр.
·  зехтин - 3 с.л. (олио)
·  магданоз - няколко стръка
·  мащерка - 1 щипка
·  дафинов лист - 1 листенце
·  бульон – 1 и ½ ч.ч. зеленчуков

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на средни, но приблизително еднакви по големина парчета и запържете в зехтина.

Обелете кромида и заедно с гъбите ги нарежете на полумесеци.

Обелете два домата и почистете чушките, нарежете ги на малки парчета.

Пържете месото до златисто-кафяв цвят, като периодично разбърквате, добавете гъбите и чушките и гответе още 5 мин.

Извадете месото със зеленчуците и в същия съд в отделилата се мазнина от месото изпържете лука до златисто, прибавете към него заделеното месо, чушките и гъбите, сложете доматите, червен пушен пипер, дафинов лист, сол и черен пипер, разбъркайте и гответе на средна температура няколко минути.

Смесете в едно бурканче виното и доматеното пюре, затворете с капачката и раздрусайте бурканчето - така лесно ще се смесят двата продукта. Изсипете го в ястието, добавете бульона, разбъркайте и сложете капака.

Задушавайте 40 мин. на средна температура, ако котлона ви е с 6 степени на нагряване, трябва да го включите на 3-та.

Периодично разбърквайте, за да не захване на дъното.

Гответе кавърмата до изпаряване на течността, накрая поръсете с мащерка и магданоз.

Сервирайте с домашно изпечен хляб и чаша вино.