понеделник, 2 септември 2019 г.

Запеканка с тиквички



запеканка с тиквички

Искам да ви предложа ястие, което наподобява мусака, прилича на лазаня, може да се определи като огретен или е просто запеканка. Ястието съдържа съставки, които се намират лесно, приготовлението изисква малко време, а резултатът си заслужава. Много вкусно, сочно и апетитно, опитайте!

За още рецепти може да посетите и канала ми в YouTube  където започнах да качвам и кратки клипове с интересни предложения :)

Продукти: за 6 порции

Тиквички: 500 г
Мляно месо  - 700 г
Домати – 500 г консерва кубчета
Лук – 1 глава кромид
Червен пипер – 1 с.л
Черен пипер – 1 к.л
Сол – 1 ч.л
Босилек – 1 к.л
Зехтин – 50 мл
За соса:
Масло – 30 г
Брашно – 30 г
Прясно мляко – 500 мл
Кашкавал – 300 г
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете тиквичките на тънки парчета по дължина.
Намажете всяко парче със зехтин и сложете в тава и запечете до златист цвят на 180 градуса.
Нарежете лука на ситно, сложете малко зехтин в тиган и го запържете до омекване.
Добавете мляното месо и пържете до златисто, като междувременно разбърквате. Подправете със сол и черен пипер. Махнете от котлона.
В друг тиган сложете доматите с малко зехтин, запържете до изпаряване на течността, накрая добавете червен пипери босилек, разбъркайте и махнете от котлона.
Направете сос Бешамел като в малка тенджера разтопите маслото, добавете брашното и запържете за кратко. Добавете млякото на части като непрекъснато бъркате да не захване на дъното. Бъркайте и добавяйте от млякото до получаване на сос. Подправете с черен пипер и сол.
Намажете дъното на тава с малко зехтин. Сложете половината от тиквичките, отгоре поръсете с половината от мляното месо и доматите, полейте с малко от белия сос Бешамел, покрийте с останалите тиквички, мляно месо с домати и накрая полейте със соса Бешамел. Най отгоре настържете половината кашкавал и с помощта на лъжица натиснете кашкавала да потъне в соса, след което настържете другата половина.
Сложете в загрята фурна на 180 градуса и печете за 20-30 мин до златисто – кафяв загар. Пред поднасяне оставете на страна за поне 30 мин да се охлади малко, за да може да нарежете по добри и стегнати парчета.По желание поръсете с накълцан магданоз.

лазаня с тиквички и кайма