неделя, 29 септември 2019 г.

Домашни толумбички




Много се колебаех дали да споделя тази рецепта, защото снимките не се получиха толкова изкушаващи, колкото бях искала, но ми остана един малък момент преди да бъдат изядени и ги щракнах набързо. Толумбичките по тази рецепта приготвих преди години и останах изумена от вкуса. Наистина са уникални.. Бях гледала клипче в интернет как ги приготвят, как ги пържат и ми изглеждаше много лесно..ами не ми беше много лесно, още повече че нямах и уред за толумби и моите станаха леко безформени, но си заслужаваше. Сочни, плътни, изпълнени с вкус и аромат, наистина са мноогоо сладки, опитайтеJ

Продукти: за 10 порции
 вода - 2 ч.ч.
масло - 50 г
яйца - 4 бр.
брашно - 2 и 1/2  чаши
нишесте - 1 с.л.
грис - 3 с.л.
За сиропа
захар - 3 ч.ч.
вода - 2 ч.ч.
лимонов сок - от половин лимон

Начин на приготвяне:
Направете си сиропа по стандартния начин като поставите захарта и водата в тенджерка, сложете я на котлона, изцедете сока на половин лимон, настържете и малко от кората му и варете до сгъстяване и получаване на златист захарен сироп.
Оставете на студено да се охлади
Сложете тенджера с водата на котлона, сложете щипка сол и маслото. Изчакайте да заври и добавете цялото брашно, като го изсипете наведнъж и бъркате енергично. Трябва да ви се получи парено тесто, гладко и без бучки.
Махнете тенджерата от котлона и оставете тестото да се охлади.
Преместете го в миксер, сложете бъркалката за тесто и добавете нишестето и гриса.
Включете миксера и започнете да прибавяте яйцата едно по едно към тестото, като всяко следващо слагате, когато тестото е поело изцяло предишното.
Като добавите всички яйца и тестото ви се е хомогенизирало, е вече готово.
Тази смес прехвърлете в шприц или пош, а ако имате инструмент за толумбички, използвайте него. На мен поша ми се скъса и не докарах добър вид, но пък на вкус са невероятни.
Сложете повечко олио в тенджерка, за пържене на маслена баня и шприцовайте директно в мазнината толумбички, като разрязвате тестото на желаната големина с чиста домакинска ножица.
Запълнете дъното и оставете останалата смес за следващото пържене. Включете сега котлона и загрейте на средна температура.
Никога не пържете толумбите в загрята мазнина, докато пуснете едната и отрежете следващата-тя вече ще е изгоряла. Пържете толумбичките до златисто от всички страни, обикновено те сами се обръщат, но и вие им помагайте.
Отцедете и сложете в студения захарен сироп. Така направете всички до изразходване на тестото.
Оставете ги в сиропа за няколко часа да се сиропират.