петък, 8 ноември 2019 г.

Пълнени патладжани




Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
Много приятно на вкус ястие, с аромат на чесън, апетитен доматен сос и патладжан, който се топи в устата. Не отнема усилия за приготвянето и продуктите са достъпни, опитайте J

Продукти: за 6 порции
патладжани - 3 бр.
телешко месо - 500 г мляно (говеждо)
сол
черен пипер
мащерка
домати - 700 г консерва
захар - 1 ч.л.
чесън - 1 скилидка
домати - 1 бр.
зехтин - 3 с.л.
лук - 2 глави кромид
магданоз - 1/2 връзка

Начин на приготвяне:
Почистете патладжаните и ги разполовете. По желание може да запазите дръжките им, за по-естетичен вид при сервиране.
Посолете ги и оставете за 20мин да отцедят горчивата си вода. Почистете лука и го нарежете на дребно. Сложете в тиган зехтина и запържете лука до омекване.
Измийте патладжаните, подсушете и издълбайте в средата като оставите стените и краищата им цели.
Сложете ги в тава с хартия за печене, поръсете ги с малко зехтин и поставете във фурната. Запечете ги до златисто, като периодично обръщате и от другата им страна.
По желание може да ги изпържите, но тогава поемат много мазнина.
Издълбаната част от патладжаните нарежете на дребно и добавете в тигана при лука. Разбъркайте и запържете за около 5 мин.
Добавете мляното месо, раздробете го, разбъркайте и оставете да се запържи за няколко минути. Накрая добавете 200 г от доматите консерва, сложете малко захар, сол, черен пипер и мащерка. Разбърквайте и задушете до изпаряване на течността.
Изпечените патладжани извадете от фурната, махнете хартията за печене и пак ги сложете в тавата, сложете във всяка половинка от плънката и върху всеки сложете резенчета домат.
Останалите домати от консерва изсипете около патладжаните, поръсете с малко захар, да убие киселинността, нарежете скилидката чесън и я добавете при доматите.
Сложете във фурната и запечете пълнените патладжани на 180 градуса за около 20 мин.
Накрая поднесете поръсени със свеж магданоз.