петък, 8 ноември 2019 г.

Пиле с вълшебен сос




Днес искам да ви дам предложение за чудесно домашно ястие с пилешко и сос. Този сос е страхотен, плътен и ароматен, който чудесно допълва месото. Използвах песто калабрезе, което е различно от стандартното зелено песто с босилек, което много от вас вероятно са опитвали. Това песто може да намерите в по големите супермаркети, съдържа чушки и сирена – рикота, грана падано и пармезан и е много вкусно. С това ястие ще внесете нова нотка в ежедневното ви меню, нещо различно, което горещо ви препоръчвам да опитате.

Пиле с вълшебен сос

Продукти: за 6 порции
пилешко месо - 3 бр. бутчета или филе
брашно - 150 г
сол
черен пипер
олио - 50 мл
за соса
лук - 2 глави кромид
чесън - 2 силидки
песто калабрезе - 200 г   
червен пипер - 1 ч.л пушен
сметана - 250 мл течна готварска
прясно мляко - 400 мл
моцарела - 120 г настъргана
черен пипер

Начин на приготвяне:
Разделете пилешкото месо на половинки, ако ползвате бутчета на долно и горно, ако ползвате филе пеперуда разделете на две.
Овкусете парчетата месо със сол и черен пипер, сложете в чиния брашното и хубаво оваляте в него всяко парче. Изтръскайте излишното брашно, сложете олиото в дълбок тиган и сложете парчетата първо с кожата към мазнината.
Изпържете месото до златисто от всяка страна, извадете ги и сложете в тава с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса и сложете тавата в нея, печете месото за 30 мин.
Почистете лука и чесъна, излейте малко от мазнината, в която сте пържили пилето, оставете в тигана около 2 с.л от нея, загрейте отново, сложете лука и чесъна. Пържете до златисто, добавете пестото, разбъркайте и сложете червен пипер. Разбъркайте отново, ще се получи гъста смес.
Сипете сметаната и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи гъст сос, гответе няколко минути до получаване на гъста каша и сипете млякото. Разбъркайте и оставете соса за няколко минути да клокне. Извадете месото и сложете в тигана при соса.
Натопете парчетата месо в него, леко разбъркайте и оставете така 5 мин. Накрая поръсете с настъргана зряла моцарела между месото, като може и леко да поръсите върху него, ако нямате може и кашкавал. Моцарелата веднага ще сгъсти соса, махнете от котлона.
По желание поръсете с пресен магданоз и наситнена люта чушка за разкош.