събота, 14 март 2015 г.

Домашно точена баница с тиква

Домашно точена баница с тиква



Продукти:
За тестото:
700гр брашно
1ч.л. сол
50мл олио
300мл хладка вода
1с.л. оцет
За плънката
500гр нарендана тиква
170гр захар
50гр галета(грис)
1с.л. канела
100гр стафиди(орехи смлени)
За намазване:- 3с.л. олио
Пудра захар –пожелание за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява,прави се кладенче и в него се слагат солта,оцета и олиото.Започва се размесване като се добавя по малко от водата до получаване на хубаво гладко тесто.Полученото тесто се разделя на 8бр топчета с приблизително равна големина.
Всяко топче се разточва на кора с големина на десертна чиния нареждат се върху чиста кърпа и се оставят покрити с домакинско фолио около 20мин да почине тестото.
През това време в чинийка се смесват захарта,канелата и галетата,която се слага за да поема влагата и да не стане водниста и клисава баницата.
Стафидите се накисват в купичка с вода колкото да ги покрие за да омекнат,ако ползвате орехи това не е необходимо
Върху плот(маса) се поставя всяка кора и започва да се тегли с пръсти така че да стане много тънка,почти прозрачна.Възможно е да се накъса на места,не е фатално.Поръсва се с тиквата
 разпределя се по кората , върху тиквата се ръси от смесената захар,галета и канела,накрая се добавят и стафиди които изтискваме леко преди да ги сложим.

Хваща се единя край на кората и се навива на руло което се усуква и се слага в намазнена тава като се реди на ,,охлюв,,, започвайки се от средата на тавата.
Така се процедира със всичките кори,накрая баницата се намазва с олио и се пече 70мин на 170градуса до златисто.По желание след като поизстине се поръсва с пудра захар.
Количествата на тиквата и захарта са ориентировъчни,според предпочитанията може да се увеличи или намали.Галетата може да се замени със пшеничен грис,стафидите с орехи.Големината на тавата е с диаметър 30см
.