сряда, 11 ноември 2015 г.

Сладкиш с ягоди и шоколад


Този сладкиш ми е особенно любим.Благодарение на хората,които гласуваха за тази моя рецепта  спечелих кулинарен конкурс и  голямата награда - страхотен кухненски робот на моята любима марка Gorenje! И както винаги като пристрастена ще си кажа че е страхотно вкусен и сладък,подходящ за всякакви случай,пък дори и да се поглезите само за вас :)

Продукти:
200 гр. ягоди
1щипка сол
2 с.л. какао
1 с.л. ром
1 пак. ванилия
60 мл вода
80 мл олио
180 гр. захар



Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа, постепенно, бъркайки потоянно, се добавят олиото и рома. Содата се гаси в киселото мляко, след което се прибавя към яйчената смес.
Брашното, какаото, солта, ванилията и бакпулвера се пресяват и се добавят на части в купата към останалите продукти – като непрекъснато се бърка и се редуват с горещата вода. Трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Ягодите се почистват и измиват, шоколадът се начупва на парчета.
Тавичка с диаметър 26 см се намазнява и в нея се изсипва готовата кексова смес, ягодите се редят изправени с разстояние една от друга в сместа и отгоре се пускат внимателно парчетата шоколад. Гъстотата на тестото няма да позволи на шоколада да потъне и той ще остане на повърхноста на сладкиша. За тази цел не бъркайте и не натискайте шоколада, след като го сложите в сместа.
Сладкишът се слага в предварително загрята фурна на 160 С и се пече 60 мин, или до суха клечка.

Вече готов, се оставя да се поохлади, изважда се от тавичката и по желание се поръсва с пудра захар.