петък, 8 януари 2016 г.

Свинско задушено във вино



В сезона на свинското и виното ви предлагам изкушаваща рецепта,която ще възбуди вкусовите ви рецептори :) Може да се приготви с всякакво свинско месо,аз предпочетох джолан,вярно по мазен е ,но е най-вкусното и крехко месо. Опитайте и ще се убедите :)
Рецептата не е подходяща за хора на диета,защото е доста калорично,обикновено и аз се въздържам,обаче такава вкусотия немога да откажа :)

Продукти:
600гр свински джолан заден
600гр кромид лук
350мл червено вино
1ч.л. кафява захар
1ч.л риган
2зърна бахар
Черен пипер и сол на вкус
100мл зеленчуков бульон
30мл зехтин(олио)
1бр дафинов лист
1ч.л. мащерка
1с.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Джолана се измива и подсушава.
Кромида се почиства,измива и нарязва на по едро.
В купичка се слагат зехтина,сол,черен пипер,червения пипер,риган,мащерка и захарта.Всичко се разбърква. С тази смес се намазва месото хубаво от всички страни.
Слага се в глинен гювеч или гърне,около месото се слага лукът,бахар и дафинов лист.Изсипва се виното и бульона и се захлупва.
Слага се във фурната на 220 градуса за 30мин след което тепературата се намаля на 160 и се задушава още 2часа,накрая преди да го извадите от фурната капака се маха,проверява се месото внимателно дали е готово и се поставя за още 20мин на 200градуса да се запече кожата до приятен загар.