неделя, 27 август 2017 г.

Холодник - студена супа с цвекло



Днес ще ви дам идея за страхотна студена супа с червено цвекло. Изключително популярна е сред руските народи под името Холодник и в зависимост от района в който се приготвя съществуват най-различни рецепти. Обикновено метода за приготвяне е един, различават се по съставките и вложените продукти. Тази супа много наподобява по вкус на нашия таратор и съм сигурна, че ще ви се хареса. Времето все още позволява да се насладим на купичка студена супа, за това не се колебайте и опитайте J

Продукти: за около 8 порции

Заквасена сметана – 400 г 12% масленост (или кисело мляко висок %)
Червено цвекло – 3 бр (около 400 г)
Яйца – 3 бр L
Краставица – 1 бр
Пресен лук – 1 връзка
Чесън – 3 скилидки
Копър – ½ връзка
Сол
Черен пипер
Оцет – 1 с.л.
Вода – около 1200 мл студена
Начин на приготвяне:
Измийте цвеклото, увийте всяка главичка в алуминиево фолио и ги сложете в тавичка, включете фурната на 180 градуса и запечете за около 40мин до час. Проверете ги с вилица, ако тя влиза свободно в цвеклото значи е готово. Това е най-удачния вариант за приготвяне, естествено може да го сварите, но при варенето поема повече вода и става някак воднисто. Хитра идея е ако успеете да си намерите консервирано мариновано цвекло, продава се в буркани в по големите магазини. С маринованото цвекло става страхотно вкусно, но не се намира лесно. В случая аз използвах мариновано.
Сложете яйцата в касерола и ги сварете за около 8мин, охладете ги и обелете.
Измийте краставицата, ако препочитате я обелете, по класическа рецепта не се бели.
Вземете голяма тенджера или купа. Нарендайте цвеклото и яйцата. Краставицата, чесъна, лука и копъра нарежете на дрено. Тук също може да следвате вкуса си и да нарендате всички зеленчуци или да ги нарежете по ваш изор.
Сложете всичко в тенджерата, добавете заквасената сметана, оцет, сол и черен пипер на вкус. Разъркайте всичко и сипете студена вода. Разъркайте отново и охладете в хладилник. При сервиране се поднася с половин сварено яйце, за това ако решите да я поднесете по този начин ще трябва да си сварите повечко яйца.

Да ви е вкусно, супата е страхотна, препоръчвам ви да опитате!