неделя, 8 октомври 2017 г.

Дърпана баница




Продукти:
За тестото:
Брашно – около 700 г + 100 г за доомесване
Вода – 380 мл топла
Сол – 1 ч.л
Олио – 20 мл
Оцет – 1 с.л
За плънка:
Сирене – 500 г
Яйца – 3 бр
Олио – 150 мл

Нчин на приготвяне:
Пресейте брашното, направете кладенче, сложете сол, оцет и олио. Започнете да бъркате с ръка като постепнно добавяте от водата до пълното и поемане от брашното. Получава се тесто, месете в продължение на няколко минути, докато образувате гладко не лепнещо тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или вода, така че да получите меко еластично тесто. 
Покрийте с чиста кърпа и оставете да си почине за 20 мин.
Полученото тесто разделете на 6 равни части, всяка част оформете на топче. Вземете едно от топчетата, поръсете плота с брашно и разточете на кръгла кора. Изтънете с точилкта и после с ръце започнете да дърпате от всички краища така че максимално да я разтеглите и изтъните.
В купа разбийте яйцата с половината олио и начупете сиренето на дребно.
Разбъркайте и поръсете с част от сместа готовата кора. Навийте я на руло и поставете в намазана с олио голяма тава. Увийте на охлюв в средата.
В зависимост от големината на корите и тавата може да се наложи да печете в две тави. Ако издърпате корите така че да прозират и да са максимално тънки три кори ще са ви достатъчни за една тава с диаметър 32 см. Може да я направите в една тава, но тогава тя трябва да бъде с по голям диаметър.
По същия начин разточете  останалите топчета тесто, намажете с плънката, навийте и поставете в тавата около средната.
Загрейте фурната на 170 градуса.

Намажете баницата с останалото олио и сложете да се изпече за около 40 мин, като я наблюдавайте. 
Ако предпочитате коричката хрупкава, не я покривайте, но ако я предпочитате мека, покрийте тавата с кърпа, за да задушите баницата щом я извадите от фурната.