Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
понеделник, 22 януари 2018 г.
Патладжани "под завивка"
Кайма – 500 г телешка
Измийте и почистете патладжаните от дръжките. Нарежете на колелца с дебелина 1,5см., посолете и оставете в гевгир да се отцеди горчивата им вода за 30мин. Измийте със студена вода и ги подсушете. Може да изпържите колелцата на тиган в олоио до златисто, аз ги изпекох върху хартяи за печене, намазах всяко с олио, подредих ги едно до друго и сложих хартията върху металната скара на фурната. Поставих я на най-високото ниво и пуснах грил функцията на 200 градуса. Изпекоха се за 5мин, като на половината време ги обърнах да се запечат и от другата страна. Вие изберете как ще ви е най удобно.
неделя, 21 януари 2018 г.
Ябълков каприз Морена
Днес искам да ви дам идея за великолепен десерт. Каквито и похвални думи да напиша за него ще са
малко. Рецептата видях в една от кулинарните групи публикувана от АлбенаТодорова по рецепта на Морена и реших да опитам. Продуктите са достъпни, не
изисква усилия и кой знае какви финанси, а се получава един уникален разкош. Този
сладкиш или по точно бисквитена торта е невероятно вкусна. Изумих се колко
приятен вкус има. Докато я сглобявах, не бях очарована от резултата, но когато
опитах останах удивена, уникално вкусна! Решена съм следващия път да опитам и с други плодове като круша, дюли или тиква :)
Горещо ви препоръчвам да опитате! J
Продукти: за 4ри порции
Бисквити – 3 пакета Роден край масло
Сметана – 400 г заквасена
Захар – 1 ч.ч
Ванилия – 1 бр
Ябълки – 1 кг сладки
Вода – 1 ч.ч
Начин на приготвяне:
Почистете, обелете и нарежете ябълките на дребни
кубчета с приблизително еднакъв размер.
Сложете водата
в тенджера, поставете ябълките, захарта и ванилията и кипнете. Варете до
омекване на ябълките, при мен за 15мин бяха готови.
Махнете от котлона и сипете сметаната в горещата смес,
разбъркайте.
Сместа видимо няма да изглежда добре, ще бъде с
блудкав вид, но не се притеснявйте. Мислех че ще се пресече, но учудващо не се
пресече, просто имаше странен вид.
Вземете квадратна или кръгла тавичка с малки размери –
около 20-24 см
На дъното сложете ред бисквити, запълнете празните
фуги с парченца от бисквитите така че цялото дъно да е покрито.
Сипете част от получената гореща ябълкова смес, покрийте
хубаво и наредете следващ ред бисквити. Така процедирайте до изчерпване на
продуктите.
Накрая завършвате с пласт от ябълковата смес, охладете
на стайна температура и след това приберете в хладилник.
Украсете по желание с шоколад или ядки.
За най-добър вкус оставете за цяло денонощие да
стегне.
събота, 6 януари 2018 г.
Банички с крем и тиква
Тези банички с тиква и крем са толкова вкусни, меки и сочни, че само като си припомня вкусът им отново ми се дояждат. Крема е на тънък пласт, така че да им придаде лека влажност, сладост и нежна мекота.
Продукти:
Тиква – 700 г
Кори за баница – 400 г
Захар – 150 г
Канела – 1 с.л
Масло – 100 г
Стафиди – 120 г тъмни
За крема:
Прясно мляко – 600 мл
Яйца – 1 бр
Нишесте ванилия
– 2 с.л с връх
Захар – 3 с.л
Масло – 1 с.л
За намазване:
Жълтък-1 бр
Олио – 1 с.л
За поръсване:
Пудра захар – 30 г
Начин на приготвяне:
В тенджерка сложете 400 мл от млякото и захарта. С останалото мляко разбийте яйцето и нишестето. Щом млякото заври на тънка струя при непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес. Бъркайте до сгъстяване и получаване на крем. Махнете от котлона и сложете маслото, Разбъркайте и оставете да се разтопи. Оставете на хладно да се охлади.
За баничките:
Почистете тиквата и я настържете. Маслото разтопете.
Смесете захарта с канелата в чиния. Стафидите накиснете с малко вода да
омекнат. След това отцедете.
Вземете две кори, намажете едната с масло, покрийте с
втората, а върху нея сипете няколко лъжици от крема и го разнесете по цялата
кора.
Вземете част от тиквата, поръсете върху крема, ръснете
лъжица, две от канелената захар и сложете няколко изцедени стафиди. От дългата
част на кората навийте на руло, след това внимателно навийте на охлюв. Възможо
е на места да се разкъса, не е фатално. Сложете баничката в плоска голяма тава,
постлана с хартия за печене.
По същия начин процедирайте с останалите кори докато
ви свършат продуктите. При мен излязоха 8 бр банички.
Загрейте фурната на 170 градуса, намажете баничките с
разбит жълтък смесен с лъжица олио и сложете да се печат.
Наблюдавайте баничките, печете за около час, като
последните минути може да намалите на 160 градуса. Възможно е малко от крема да
изтече в тавата, при мен се случи, защото имах на места напукани банички. Не е
фатално, не се притеснявайте.
Тиквата се сготвя перфектно, а крема придава мекота и
много сочност на баничките.
Извадете и охладете върху решетка. Поръсете с пудра
захар и поднесете.
Абонамент за:
Публикации (Atom)