Сочен сладкиш с какаова глазура - вкус от детството
Този сладкиш го обожавам, мога да го ям всеки ден и
със сигурност няма да ми омръзне. Сочен, мек, какаов и лесен за приготвяне,
негърчето се нарежда на едно от челните места в класацията ми за топ сладкиши.
Със сигурност много от вас са го опитвали и знаят, че е неустоим. Предлагам ви
рецептата по която от години го приготвям и винаги е много сполучлива. Важно е
да ползвате добро какао, аз в този случай сглупих и взех че си купих био какао,
за да видя какво му е толкова по различно от другите, но се оказа че на вкус си
е същото, тоест не усетих някаква разлика, а и сладкишът ми стана някак по
бледо кафяв на цвят, което не ми хареса, но вече ще си знам J Опитайте,
заслужава си J
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
За тестото:
Брашно 2 ½ ч.ч
Захар – 1 ½ ч.ч
Бакпулвер – 15 г
Какао – 2 с.л
Яйца – 3 бр
Кисело мляко – 1 ч.ч
Олио – ½ ч.ч
Ванилия – 1 прахче
За глазурата:
Прясно мляко – 100 мл
Масло – 60 г
Какао – 3 с.л
Захар – 3 с.л
За намазване:
Олио – 1 с.л
Начин на приготвяне:
Всички продукти
трябва да са на стайна температура, вместимостта на чаената чаша с която
измервах е 200 мл.
Разбийте яйцата със захарта до получаване на бяла
кремава консистенция, добавете олиото до пълното му поемане, накрая сложете
киселото мляко.
Пресейте брашното, бакпулвера, ванилия и какаото.
Сипвайте по малко от сухите съставки към яйчената
смес, ползвайки бъркалка или шпатула до пълното им поемане и получаване на
кексово тесто.
Подмажете с олио тава с диаметър 28 см, или
средна по големина правоъгълна тавичка.
Изсипете сместа в тавата и сложете във фурна на 170
градуса да се пече. Печете сладкиша за 30-40 мин или до суха клечка. Извадете и
охладете.
Направете глазурата за негърчето като в касерола или
малка тенджерка смесите продуктите, сложете на котлона и гответе до кипване на
сместа като непрекъснато разбърквайте за да не захване и загори.
Разрежете сладкиша на парчета, може да го надупчите
произволно и с клечка, за да може глазурата да проникне в него. Изсипете
глазурата отгоре, подравнете, така че да го покрие изцяло и оставете да се
охлади.










