вторник, 22 юли 2025 г.

Бисквитена торта "Наполеон" - без печене, с пухкав крем

 

Поднесено парче бисквитена торта с пухкав крем Наполеон

Лесна, ефектна и носталгична! Тази бисквитена торта „Наполеон“ съчетава два вида любими бисквити "Закуска" (ванилови и какаови) и богат домашен ванилов крем. Подходяща е за заети дни, когато искате впечатляващ десерт без печене и без сложни техники. Достатъчно е да сглобите слоевете, да я оставите да «узрее» в хладилника и ще имате парче детски спомени в модерно изпълнение. По-вкусна е отколкото изглежда, снимките едва успях да направя, защото всички вкъщи се бяха наредили като войници около мен и не ме оставиха да направя един добър кадър 😀Опитайте и споделете с близки и приятели!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК и ТУК . Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

  • Подготовка: 20 мин
  • Готвене: 15 мин
  • Охлаждане: 6 ч (или една нощ)
  • Порции: 12
  • Общо време: ~6 ч. 35 мин. (активно ~35 мин.)..

📝 Необходими продукти

Бисквитени слоеве

  • 2 пакета бисквити Закуска ванилия (~200 г всеки)
  • 2 пакета бисквити Закуска какао (~200 г всеки)

Крем „Наполеон“

  • 1 л прясно мляко
  • 125 г краве масло
  • 7 с.л. брашно (60–70 г)
  • 1 чаша захар (180–200 г)
  • 3 яйца
  • 2 пакетчета ванилия / 1–2 ч.л. екстракт
  • Щипка сол (по желание)

сряда, 2 юли 2025 г.

Златиста въздушна баница със сирене - хрупкава отвън, сочна отвътре

 

Вече изпечена пухкава баница, поръсена със семена сусам

Има рецепти, които никога не излизат от мода – а баницата със сирене е една от тях.  Какво ще кажеш за лесна, пухкава, сочна и нежна баница, която се топи в устата и събира погледи още с аромата си? С тази рецепта ще превърнеш обикновената баница в малък празник! Тайната е проста – малко газирана вода и много любов.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне: 15 мин
Време за готвене: 35 мин
Порции: 6–8

📝 Необходими продукти

  • 500 г кори за баница
  • 300 г сирене
  • 200 мл газирана вода
  • 50 мл олио
  • 4 яйца
  • 50 г масло
  • 10 г сусам

четвъртък, 26 юни 2025 г.

Златисто печено пиле с картофи и червена къри паста – ароматен азиатски обрат на класиката

 

Сочна и ароматна рецепта за печено пиле на фурна – перфектно за всяка трапеза!

Мечтаете ли за перфектното печено пиле – златисто, с хрупкава коричка и сочно месо отвътре, но ви се иска и нещо малко по-различно, по-екзотично, азиатско и с щипка аромат – тази рецепта е точно за вас! Представям ви една ароматна и изключително вкусна версия на добре познатото ястие – печено пиле с картофи /рецепта с видео/. Съчетава сочността на пилешкото, хрупкавостта на картофите и ароматната дълбочина на червеното тайландско къри. С тази рецепта ще ви покажа как с няколко прости стъпки и съставки можете да превърнете обикновеното пиле в звездата на трапезата. Рецептата е адаптирана от предаване на Джейми Оливър, той използва подобна паста, а към картофите добави и карфиол. Опитайте, наистина го препоръчвам!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за подготовка: 
Време за готвене: 
Порции: 4

📝 Необходими продукти

  • 1,3 кг цяло пиле
  • 1 кг картофи
  • 3 с.л. червена къри паста
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер – на вкус
  • 1 с.л. захар
  • 20 мл зехтин
  • ½ лимон

вторник, 24 юни 2025 г.

Сладко от къпини – ароматен спомен в буркан


Домашно сладко от къпини в бурканчета обърнати за стерилизация


Всяка лъжица от това сладко от къпини носи със себе си спомен – за ръце, оцветени в тъмнолилаво, за тихи летни следобеди, прекарани в беритба, и за уханието на врящ плод в стара тенджера на бабината печка.
Домашното сладко не е просто рецепта – то е усещане, традиция, любов. Когато в ръцете ти има килограм узрели къпини, имаш и възможност да създадеш нещо трайно – не само в буркан, но и в сърцето.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

📋 Необходими продукти за 6–7 бурканчета (по 314 мл):

  • 2 кг добре узрели къпини
  • 1.5 кг захар
  • Сокът от 1 малък лимон

⏲ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 60–70 минути
  • Общо време: около 1 час и 30 минути

петък, 20 юни 2025 г.

Домашна туршия от кисели джанки – рецепта с неустоим вкус на лято в буркан

 

Буркани с туршия от зелени кисели джанки, подредени с чесън и черен пипер, пълни с ароматна домашна марината.

Лятото е сезона на джанките и идва времето да запазим техния свеж и кисел вкус в буркан. Няма по-добър начин да го направим от домашна туршия с кисели джанки – истинско съкровище от традиционната българска кухня. Феноменална рецепта, истински "деликатес", който аз и моето семейство обожаваме! 

Ароматът на млад чесън и подправки, съчетани със сладко-киселата нотка на джанките и оцета, създават туршия, която не просто се хапва – тя не остава за зимата! Подходяща е както за гарнитура, така и за апетитно мезе. Опитайте!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне: 30 мин
Време за готвене: 10 мин
Порции: 6–7 буркана (680–720 мл)

🍋 Необходими продукти:

За бурканите:

  • Кисели джанки – около 3 кг
  • Чесън – 4 глави, разделени на скилидки (по възможност млад, млечен)
  • Черен пипер на зърна – по 5 зърна на буркан

За маринатата:

  • Вода – 1,75 л
  • Захар – 150 мл
  • Оцет (6%) – 300 мл
  • 1 пакетче Пикант фикс – сладко-кисел (на Dr.Oetker)