понеделник, 15 декември 2025 г.

Коледни сладки с орехи и шоколад - хрупкаво начало с топяща се вътрешност

 

Домашни орехово-шоколадови сладки, покрити с шоколад и поръсени с орехи, подредени върху поднос.“

Всяка година, малко преди Коледа, в кулинарния свят се случва една малка тайна магия — ароматите започват да оживяват. Канела, шоколад, орехи… сякаш въздухът се сгъстява от очакване и уют. Тези коледни сладки с орехи и шоколад са вдъхновени от тази тиха празнична магия, в която дори най-простите продукти се превръщат във вълшебства! Представете си вечер, в която снежинките танцуват навън, лампичките премигват по прозорците, а в дома ухае на шоколад и сладост. Именно за такива моменти са тези ореховки - хрупкаво начало с топяща се вътрешност, потопени в шоколад и покрити с орехов "блясък". Сладки, които носят Коледа още с първата хапка. Само веднъж да ги поднесеш — и усмивките са гарантирани!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 35-40 сладки
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 10 минути
  • Общо време: около 1 час и 20 мин (с охлаждането)
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящи за: Коледа, гости, семейни празници, парти, зимни празници

🥚 Продукти

За тестото

  • Смлени бисквити – 350 г

  • Смлени орехи – 100 г

  • Кокосови стърготини – 50 г

  • Пудра захар – 100 г

  • Какао – 3 с.л.

  • Белтъци – 4 бр.

  • Прясно мляко – 150 мл

За глазура

  • Шоколад – 100 г

За поръсване

  • Смлени орехи – 50 г

петък, 5 декември 2025 г.

Празнична салата с херинга (сельодка) – когато салатата засенчи основното


Картофена салата с маринована херинга, грах, лук и кисели краставички, поднесена в купа и украсена с резени лимон

Никулден наближава и, както всяка година, рибата изведнъж става по-важна от прогнозата за времето, от новините и дори от това дали си размразил фризера. Пазарите се изпълват с хора, които гледат шарана така, сякаш избират диамант, а в социалните мрежи изведнъж всички стават експерти по рибни деликатеси.

И точно когато си мислиш, че празничната трапеза е задължително сложна, тежка и поне с две риби, идва една салата… и доказва, че не всичко на Никулден трябва да плува в тавата.

Тази картофена салата с херинга е малкият бунтовник на празника — леко дръзка, удивително вкусна и достатъчно ароматна, за да си каже думата на масата. Херингата в нея влиза като ВИП гост, картофите поддържат добрия тон, а дресингът придава онази празнична нотка, че все пак… не е обикновен ден.

А ако някой ти каже, че на Никулден се яде само шаран — поднеси му от тази салата. После гледай как бавно променя мнението си. 😉


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 20 минути за варене
  • Общо време: 30 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяша за: Никулден, Коледа, зимни празници, семейни събирания, гости

🥚 Продукти

  • Картофи – 600 г (сварени и охладени)

  • Лук – 1 глава

  • Кисели краставички – 4 бр

  • Грах от консерва – 100 г

  • Маринована херинга (сельодка) – 250 г

  • Зехтин или олио – 5 с.л.

  • копър - няколко стръка

  • Ябълков оцет – 5 с.л.

  • Едрозърнеста горчица – 1–2 с.л.

  • Лимонов сок – от ½ лимон

  • Захар – 1 к.л.

  • Сол и черен пипер – на вкус

сряда, 3 декември 2025 г.

Свинско "под шуба" - бързо, лесно и впечатляващо вкусно

 

Свински пържоли под шуба с майонеза, гъби, лук и разтопен кашкавал, изпечени до златиста коричка в чиния

Представи си, че вървиш по стар планински път, където въздухът ухае на бор, а от близка хижа се носи топъл аромат на разтопен кашкавал и печено месо. Един измислен пътешественик, който обикалял горите, разказвал, че е измислил това ястие, за да съчетае „силата на месото“ с „топлината на огнището“. Нарекъл го „Свинско под шуба“, защото слоят от майонеза, гъби и кашкавал приютявал пържолите като топло зимно палто. И макар тази история да е напълно измислена, ястието е истинско чудо — бързо, лесно и впечатляващо вкусно. Перфектно за дни, в които искаш минимално усилие и максимален вкус. 

В руската кухня терминът „под шубой“ (под шуба, под палто) се използва за ястия, при които месото или зеленчуците са покрити с богат слой от сосове, зеленчуци или майонеза. Най-популярното ястие „Селёдка под шубой“ е известно в цяла Източна Европа, а с времето се появяват и различни вариации – включително с месо. Свинското под шуба става популярно през втората половина на 20 век, когато майонезата започва да се използва масово в домашните кухни на Русия и страните от бившия СССР. Целта на „шубата“ е била проста — да запечата влагата, да запази месото изключително сочно и да му придаде плътен вкус без нужда от сложни техники. Днес това ястие е обичано заради своята лесна подготовка, богат вкус и способността му да се превърне в празнично блюдо само с малко кашкавал отгоре.


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 70 минути
  • Общо време: 80 минути
  • Ниво на трудност: лесна
  • Подходяща за: Коледа, Нова година, лични празници, семейни събирания

🥚 Продукти

  • 800 г свински вратни пържоли без кост

  • 200 г майонеза

  • 300 г кашкавал, настърган

  • 240 г консервирани гъби (или пресни, предварително запържени/бланширани)

  • 2 глави кромид лук, нарязан на шайби

  • 1 ч.ч. зеленчуков бульон или вода

  • Сол на вкус

  • Черeн пипер на вкус

понеделник, 1 декември 2025 г.

Бутер вихрушки с шоколад, лешници и банан – сладкото приключение, което се приготвя за минути

 

Хрупкави бутер вихрушки с шоколадов крем, банан и лешници, подредени върху поднос

Всяка зима градовете сякаш "забавят" крачка и навсякъде започва да ухае на канела, джинджифил и шоколад. Всичко е празничко украсено със светлини и обещания за малки чудеса. А сред всички приготовления за празниците има нещо особено магично в моментите, когато у дома се разнася аромат на прясно изпечени сладки. Точно тогава се появи идеята за тези бутер вихрушки с шоколад, лешници и банан — бързи, весели и празнични като неочакван подарък под елхата. Сладко приключение, което се приготвя за минути, улавят духа на Коледа не чрез традиционни истории, а чрез онова чувство за уют и топлина, което се появява, когато навън пада сняг, а в кухнята се върти нещо сладко. Малки коледни спирали, които носят радост още от първата хапка. В интернет се завъртяха клипчета с тези вкусотии и реших да опитам. Повярвайте ми, страхотни са! Бързи, лесни, хрупкави и ароматни! Насладете се!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 10-12бр от една доза
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: около 20 минути
  • Общо време: 30 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящи за: Коледа, Нова година, Великден, лични празници, детски партита

🥚 Продукти

  • Бутер тесто – 250 г охладено

  • Лешников крем с какао (тип Нутела) – 3 с.л.

  • Смлени лешници – 2 с.л.

  • Банан – 1 бр.

За намазване:

  • Жълтък – 1 бр.

петък, 28 ноември 2025 г.

Шоколадови сладки топки - без печене и готови за минути

 

Шоколадови топки без печене, покрити с ганаш и поръсени с кокос и орехи, подредени в чиния.

Има един универсален закон на Вселената: колкото повече се опитваш да ядеш „културно“, толкова по-силно ти се прияжда точно най-некултурното – сладко, лепкаво и шоколадово.
Стоиш си спокойно, всичко е наред… и изведнъж – бам! – мозъкът ти пуска аларма:
„Спешно! Нужни са ми шоколадови въглехидрати!“

Но тук идва проблемът: никой нормален човек не желае да вади тави, да загрява фурна и да чака 50 минути, когато нуждата е "спешна" и сега на момента му се хапва шоколад!
Затова тези шоколадови топки без печене са като сладкия отряд за бързо реагиране. Влизаш в кухнята, смесваш няколко вкусни неща, оформяш топчета и… готови за минути.

Те са толкова лесни, че спокойно можеш да ги направиш с една ръка, докато с другата придържаш детето, което изведнъж решава, че иска да „помага“. Тези сладки не изискват умения, не чакат на опашка за фурната, не се сърдят, ако ги направиш набързо, а вместо това послушно се оформят, охлаждат и… изчезват "мистериозно" от чинията. Единствената трудност в рецептата?
Да не изядеш сместа още преди да стане на топчета. 😊😊😊


✨ За рецептата накратко

  • Порции: около 20 бр
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: няма
  • Общо време: 2 часа за стягане
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: Коледа, детски партита, семейни празници, кафе с приятели

🥚 Продукти

За основата:

  • 12 бр. сухи пасти/ 1 кекс или руло

  • 1 пакет какаови бисквити

  • 50 г стафиди

  • 5 с.л. портокалов сок 

  • 1 с.л. какао

  • 125 г разтопено масло

  • 3 с.л. сладко (конфитюр)

  • 50 г смлени орехи

четвъртък, 27 ноември 2025 г.

Пържоли с карамелизирани ябълки – солени, сладки и ароматни


Печени вратни пържоли с ябълки, мед и бяло вино, поднесени в чиния със златист цвят

Комбинацията между свинско месо и плодове като ябълки или круши може да изглежда необичайна и шантава за някои, но всъщност има дълбока кулинарна логика. Свинското е по-мазно и наситено на вкус месо, което отлично се балансира от естествената сладост и свежест на плодовете. Ябълките и крушите омекотяват при печене, отделят сок и леко карамелизират, придавайки на месото сочност и фин плодов аромат. Тази комбинация е позната в много европейски кухни и е доказана като изключително хармонична. Вкусът е толкова балансиран, че след първата хапка човек се чуди как досега е смятал тази комбинация за странна. Вратните пържоли с ябълки събират в себе си усещането за уют, топлина и леко приключение в чинията — нещо познато, но същевременно различно. Сочност от месото, нежна сладост от ябълките и лек карамелен полъх от меда… всичко се разгръща бавно във фурната, докато ароматът обгръща дома. Опитайте, горещо ги препоръчвам!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4-6 
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 1 час и 45 минути
  • Общо време: около 2 часа
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: Коледа, Нова година, семейни празници, посрещане на гости

🥚 Продукти

  • 6 бр. вратни пържоли (без кост)

  • 5 ябълки

  • 2 зърна бахар

  • 150 мл ябълков сок

  • 100 мл бяло вино/ може и сайдер

  • Сол, черен пипер, риган

  • 2 с.л. мед

  • 20 мл зехтин

сряда, 26 ноември 2025 г.

Пържени кюфтета - сочни, златисти и идеални за всяка трапеза

 

Сочни пържени кюфтета, подредени върху чиния, с хрупкава златиста коричка.

Понякога най-обикновеният ден може да започне с аромат, който отключва цяла история. Преди години, когато бях малка, чакахме влак на едно малко гарово ресторантче – от онези, които съществуват като случайна спирка, но остават в спомените за дълго. Беше с отворен прозорец, стар чугунен тиган и аромат, който прелита над перона…на сочни и златисти пържени кюфтета. Ами не бяха просто кюфтета – бяха желание...за домашен уют, за изобилие от вкусове, за онзи вид храна, която спира времето. Тази рецепта е вдъхновена от тези моменти – от уханието, което започва с влизането във всяко село, на всеки празник, на всяка трапеза! Сочни, ароматни, златисти и ухаещи на истинска домашна българска кухня – пържените кюфтета, които сякаш хипнотизират с аромат и приканват всеки да опита!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 20-25 кюфтета според големината
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • почивка на сместа: 1 час
  • Време за готвене: 30 минути
  • Общо време: около 1 час и 40 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящи за: семейни събирания, празници и бързи вечери

🥚 Продукти

За омесване:

  • 1 кг смляно месо (смес)

  • 2 яйца

  • 1 глава кромид лук

  • Няколко стръка магданоз

  • 1 ч.л. чубрица

  • Черен пипер на вкус

  • 80 мл прясно мляко

  • 1 филия хляб

За пържене:

  • 250 мл олио

  • 2 с.л. масло

четвъртък, 20 ноември 2025 г.

Сладкиш “Черната пантера” – кадифено изкушение с характер

 

„Сладкиш Черната пантера – тъмен шоколадов кекс с лъскава заливка и украсен с шоколадови бисквити.“

Понякога рецептите идват при нас по напълно неочакван начин. Тази се роди след като една вечер оглеждах кухненския шкаф, като че ли търсех нещо, което само идеята за него може да ми подскаже. Представих си десерт, който да носи мекота и лек мистичен характер – сладкиш, който не просто се хапва, а се изживява. Спомням си, че шкафа все пак нищо не ми подсказа и почнах да търся в интернет нещо което да ме "грабне". Така се появи „Черната пантера“ – сладкиш, чиято текстура е кадифено нежна, а финалната заливка прави всяко парче пищно и съблазнително. Грабна ме още щом го видях преди години в блога "Кулинарна авантюра" на Вили Василева. Този сладкиш е идеален за моменти, в които ви се иска нещо бързо, лесно и впечатляващо. Подходящ е за гости, за почерпка и за онези малки моменти, в които търсите вкус, който напомня на стил и сладка тайнственост. А защо точно " Черната пантера"? Защото вече е нарушение да го назовавам публично "Нег__че" 😕, а и пантерата скоро беше много актуална 😀


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 8-10 броя
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 30-40 минути
  • Общо време: 40 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: лични празници, семейни събирания, кафе с приятели

🥚 Продукти

За блата:

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 яйце

  • 1 ч.ч. кисело мляко

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 1/2 ч.ч. олио

  • 1 1/2 ч.ч. брашно

  • 3–4 с.л. какао

вторник, 18 ноември 2025 г.

Млечен крем с тиква „Златният компас“ – десерт с кадифена текстура и есенна магия

Крем десерт с тиква и млечна смес, сервиран в стъклена чашка и украсен с натрошени бисквитки

Преди време попаднах на малка разпродажба, в която продаваха готварски книги – нови, стари, непознати, а някои от тях бяха само страници, дори без корици. Между страниците на една такава пожълтяла тетрадка имаше лист с рецепта написана на ръка, озаглавена „Златният компас“. Оказа се ... десерт. Рецепта за крем с тиква, който бил създаден с идеята да „насочи“ вкуса към най-меките, топли есенни нотки.

Когато го приготвих за пръв път, разбрах защо носи това име. Тиквата придава златист оттенък, а млечният крем — усещане за посока, за уют, за някаква малка, но истинска магия. Днес споделям тази моя версия на „Златния компас“ — млечен крем с тиква: лек, нежен, ярък и впечатляващ с простотата си.


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4–6 в зависимост от чашките
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Време за готвене: 30 минути
  • Общо време: 45 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: Коледа, Нова година, семейни събирания, гости

🥚 Продукти

  • 500 г тиква, обелена

  • 2 с.л. захар

  • 250 мл вода

  • 250 г маскарпоне

  • 700 г заквасена сметана

  • 100 г кондензирано мляко

  • Бисквитки или шоколад за украса

понеделник, 17 ноември 2025 г.

Домашно кьопоолу – апетитна балканска разядка

 

Гъсто домашно кьопоолу в купичка, приготвено от печени патладжани, чушки и домати, гарнирано с пресен магданоз.

Кьопоолу е една от онези разядки, които всяка балканска държава обича да нарича „своя“, но истината е, че произходът ѝ е многопластов — точно като самия ѝ вкус. В един стар градски пазар някъде на Балканите се носи история, разказват за един пазарджийски щанд, който бил толкова ароматен през августовските следобеди, че хората го намирали по миризмата още от входа на пазара. Там продавачът всеки ден приготвял специална домашна балканска разядка — смесица от печени зеленчуци, които сякаш събирали целия вкус на лятото в една купа. Тази разядка се превърнала в местен феномен: туристи я търсели, ресторанти искали рецептата, а местните тайно спорели дали да я ядат веднага или да я затворят в буркани за зимата. Това не била реклама на гурме ястие. Това било просто… кьопоолу. Днес разядката е неизменна част от българската трапеза, но пътят ѝ до тук е колкото вкусен, толкова и любопитен. Думата „кьопоолу“ (köpoğlu / köpoğlu) идва от турски и буквално означава нещо като „син на…“, но е възможно да е имала и преносно значение, свързано с нещо "смесено, разбъркано, намачкано".

В различните региони на Турция и Балканите има сходни ястия от печени зеленчуци, приготвени на паста, и точно това смесване вероятно е дало смисъл на името.

Има и една шеговита теория, че думата е възникнала като леко подигравателно прозвище за „бърканица от всичко, което има“, но никой не може да потвърди това с абсолютна сигурност. И така, от ориенталска паста, кьопоолу става едно от най-любимите български ястия. 


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4
  • Време за приготвяне: 20 минути
  • Време за готвене: 35-45 минути
  • Общо време: 55-65 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящо за: зимни празници, Бъдни вечер, семейни събирания и летни развлечения

🥚 Продукти

  • 2 патладжана

  • 500 г домати

  • 500 г чушки (червени и зелени)

  • 4 скилидки чесън

  • 1 малка глава червен лук

  • 3 с.л. зехтин

  • 1 ч.л. оцет

  • сол на вкус

  • черен пипер

вторник, 11 ноември 2025 г.

Торта с желе и ананас - хапка тропическо шастие

 

Парфе торта с ананас, декорирана с ананасови шайби и прозрачно желиран слой.

Този десерт носи добро настроение – като лъч слънце в дъждовен ден, като хапка тропическо щастие в горещ летен ден! Тази торта с желе и ананас е вид удоволствие, което не се улавя с думи, трябва да се опита! Всяка хапка е като малко пътешествие – от сладката нежност на сметаната, през леката киселост на сладкото, до свежия тропически аромат на ананаса.
Тя не изисква печене, не иска търпение като класическите торти – само няколко лесни стъпки и малко време в хладилника. Резултатът? - Десерт, който се помни!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 10 -12 броя
  • Време за приготвяне: 20 минути
  • Време за готвене: няма
  • Време за стягане: около 6 часа
  • Общо време: 6 часа и 20 минути
  • Ниво на трудност: средно

🥚 Продукти

  • 2 бр. готови блата за торта

  • 200 г сладко от боровинки

  • 800 г заквасена сметана

  • 1 бр. ванилов пудинг без варене (тип „Оле“)

  • 1 бр. консерва ананас на парчета

  • 1 бр. консерва ананас на шайби

  • 2 бр. пакетчета желатин

  • 3 с.л. пудра захар

понеделник, 10 ноември 2025 г.

Хрупкави кренвиршки в бутертесто – 20 минути до апетитна закуска

Хрупкави кренвиршки в бутертесто, изпечени до златисто

Има рецепти, които не изискват план, списък за пазаруване или специален повод – просто желание за нещо топло, ароматно и готово преди кафето да изстине. Тези хрупкави кренвиршки в бутертесто са именно такава малка магия – с няколко съставки и малко търпение ще извадите от фурната нещо, което изчезва по-бързо, отколкото се приготвя.

Необходими продукти:

  • 1 кг бутертесто (размразено)
  • 6 бр. кренвирши
  • 1 жълтък (за намазване)

вторник, 4 ноември 2025 г.

Бисквитена торта с крем от хляб - необичайно вкусна комбинация

Бисквитена торта с крем от хляб, украсена с пресни плодове и глазирана с желатин.

Понякога най-неочакваните рецепти се раждат от импровизация. Представете си – гости звънят на вратата, а сладкото желание наднича от всяко кътче на кухнята. Бисквити има, хляб също, а в хладилника се крие пакет масло и малко плодове. От тази „кулинарна паника“ се роди една изненадващо изтънчена и лека торта – бисквитена торта с крем от хляб. Тя доказва, че дори най-обикновените продукти могат да се превърнат в нещо специално, ако ги комбинираш с въображение. Въображението обаче не е мое 😀 В интернет има много идеи за крем от стар хляб, просто напаснах моите продукти към предложенията и стана неочаквано добра комбинация. Тортата е наистина разкошна, слдка, вкусна и интересна. Снимките са от преди години, когато за пръв път я направих, но вкъщи тази торта е на особена почит и си я правим с повод и без повод. Опитайте, ще ви хареса!


✨ За рецептата накратко

  • Категория: Десерт

  • Тип кухня: Домашна, без печене

  • Трудност: Лесна

  • Време за приготвяне: 25 минути

  • Време за охлаждане: минимум 12 часа

  • Порции: 8-10


🥚 Продукти

  • Бисквити – 3 пакета чаени

  • Прясно мляко – 200 мл

  • Хляб (стар, без коричките) – ½ брой

  • Захар – 1 чаша

  • Масло (меко, краве) – 250 г

събота, 1 ноември 2025 г.

Чомлек – ястие символ на българското гостоприемство

 

Глинен гювеч с ароматен чомлек – свински джолан и зеленчуци, изпечени до съвършенство

Сред онези ястия, които сякаш спират времето, чомлекът заема специално място. Това е гозба, която идва от времето на османската кухня и се е разпространила из целия Балкански полуостров. Всяка страна има своя версия, но идеята е една – месо, зеленчуци и подправки, оставени да се готвят бавно в глинен съд, докато всичко се слее в богат, дълбок вкус. В България ястието се среща предимно в районите на Банско и Разлог, всеки го приготвя по различен начин, но едно е общото - глинения гювеч! 

Това е ястие, което не търпи бързане. Докато фурната работи часове наред, ароматът изпълва дома и обещава уют, топлина и едно истинско пиршество за сетивата.

✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4-6
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Време за готвене: около 5 часа и половина
  • Общо време: приблизително 6 часа
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящо за: Коледа и Нова година, семейни събирания

🥚 Продукти

  • 1,5 кг свински или телешки джолан

  • 1 кг картофи

  • 200 г моркови

  • 6 глави кромид лук

  • 6 скилидки чесън (небелени)

вторник, 28 октомври 2025 г.

Зелеви сарми с кайма и ориз - вкусен празник за сетивата

 

Домашни зелеви сарми с кайма и ориз, приготвени в гювеч, поднесени с парче хляб и червено вино.

Няма по-топло усещане от мириса на зелеви сарми и подправки, който изпълва кухнята в студен зимен ден. Тези сарми са съчетание на традиция и вкус, на дом и спомени, но и на онзи особен уют, който само глиненият гювеч може да създаде. Ако обичате автентични, сгряващи ястия от българската кухня– това е вашата рецепта. Тази рецепта е подходяща за Коледа и нова година, а за Бъдни вечер може да я направите в постен вид, като замените мазнината с олио и не ползвате месо. По долу ще видите и видеото с начина на приготвяне. Много лесна рецепта, много ароматна, много домашна, толкова простичка, а толкова вкусна. Повечето от вас знаят че съм почитателка на домашната обикновенна кухня, и споделям това което готвя за семейството, близките и приятелите си, а това е от тези рецепти, които ми пълнят душата! Горещо ви препоръчвам да опитате!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 6-8
  • Време за приготвяне: 20 минути
  • Време за готвене: 2 часа
  • Общо време: 2 часа и 20 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходящо за: Зимни празници, Бъдни вечер (в постен вариант), семейни събирания

🥚 Продукти:

За сармите:

  • Кисело зеле – около 1.4 кг (25 листа)

  • Ориз – 350 г

  •  мляно месо (смес) – 700 г

  • Домати консерва – 200 мл

  • Лютеница – 100 г

  • Кромид лук – 1 глава

  • Олио – 3 с.л.

  • Червен пипер – 1 с.л.

  • Черен пипер – на вкус

  • Сол – 1 ч.л.

  • Чубрица – 1 с.л.

  • Магданоз (сух) – 1 с.л.

  • Джоджен – 1 ч.л.

събота, 25 октомври 2025 г.

Свинско с кисело зеле в глинен гювеч — вкусът на зимата в България

 

Традиционно свинско с кисело зеле, изпечено в глинен гювеч — българска зимна рецепта с апетитна коричка и аромат на подправки.

Когато в кухнята ухае на свинско с кисело зеле, времето сякаш спира. Това е вкусът на зимата, на семейните събирания и на уютните вечери с домашно изпечен топъл хляб и чаша червено вино. Днешната рецепта е класика — приготвена в глинен гювеч, както са го правили нашите баби, за да се запази ароматът и соковете на всяко парче месо и зеле. Нищо не може да се сравни с тази комбинация от кисел и опушен вкус, който просто казва: „Добре дошла, зима!“


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 6
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 3 часа
  • Общо време: 3 часа и 10 минути
  • Ниво на трудност: лесно

🥚 Продукти

  • 1 кисела зелка (около 1.4 кг)
  • Свинско месо – 800 г (врат или плешка)
  • Паприкована сланина – 50 г
  • Зелев сок – 300 мл ( зелевата чорба)
  • Олио – 150 мл

Подправки:

  • 4 зърна бахар
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Кимион
  • Дафинов лист
  • Вегета или домашна зеленчукова подправка

🍳 Начин на приготвяне

  1. Нарежи киселото зеле и свинското месо на едри парчета.
  2. В глинен гювеч или дълбок глинен съд подреди на пластове месото и зелето.
  3. Добави подправките, бахара и олиото.
  4. Нарежи паприкованата сланина на тънки парченца и ги разпредели отгоре.
  5. Залей всичко със зелевата чорба.
  6. Захлупи гювеча и го сложи в студена фурна. Пуснете на 180°C за 30 минути 
  7. След това печи на 160°C около 2 часа  
  8. Махни внимателно капака и дозапечи още 30 минути, докато ястието придобие апетитна златиста коричка.

четвъртък, 23 октомври 2025 г.

Яйца по панагюрски – когато неделята мирише на масло и чесън

 

пухкави поширани яйца, кисело мляко, чесън, сирене и апетитна запръжка с масло и червен пипер.

 

Неделя сутрин. Кафето вече е готово, телевизора е включен на канал, който не гледам, само слушам, звучи леко и приятно, а през отворения прозорец влиза мирис на есен и уют. В този момент си мисля за обяда, какво да сготвя хем бързо, хем вкусно? Отварям хладилника и пред очите ми яйцата. И да! Яйца ще са, но не какви да е а по панагюрски! Любими на всички в семейството, няма да има недоволни. И така неделята замириса на масло и чесън, толкова апетитно и изкушаващо вкусно! Яйцата по панагюрски са класика в българската кухня, които всеки си приготвя както си знае, какато му е вкусно и както ги обича. Е, това е моята семейна рецепта, без претенции за оригиналност, Вкусни са, многооо! 

✨ За рецептата накратко:

  • Порции: 1
  • Време за приготвяне: 5 минути
  • Време за готвене: 10 минути
  • Общо време: 15 минути
  • Ниво на трудност: Лесно

🥚 Продукти

За яйцата:

  • 3 яйца
  • 3 литра вода
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. оцет

За млечния сос:

  • 250 г кисело мляко
  • 1–2 скилидки чесън, пресовани
  • 100 г натрошено сирене
  • Щипка черен пипер
  • Сол на вкус

За запръжката:

  • 50 г масло
  • 1 ч.л. червен пипер

🍳 Начин на приготвяне

  1. Поширане на яйцата:
    В тенджера загрейте водата до завиране. Добавете солта и оцета. Намалете котлона. В чаша чукнете едно яйце и внимателно го пуснете във водовъртежа, който създавате с лъжица. Вижте под рецептата във видеото как точно става!            Варете 3–5 минути (според това дали искате течен или по-твърд жълтък), след което извадете яйцето с решетъчна лъжица. Повторете за останалите.

сряда, 22 октомври 2025 г.

Домашна мусака от моето детство – ароматна, сочна и златиста!

 


Когато бях дете, у дома имаше едно ястие, което събираше всички на масата, без значение кой колко е уморен или зает – мусаката. Помня как мама белеше картофите с онези спокойни движения, как миришеше на лук и червен пипер, и как фурната започваше да издиша топлина и аромат, които изпълваха цялата къща. Докато се печеше, ние подреждахме масата и всички знаехме, че след малко ще има не просто вечеря, а истински уют.

Сега, години по-късно, когато приготвям тази домашна мусака, винаги си спомням онзи момент – простичък, но пълен с любов. Рецептата е същата – лесна, топла и истинска, без пържене, такава, която не изисква нищо излишно, освен малко време и желание да нахраниш близките си с нещо от сърце. А ароматът… той си остава същият – като прегръдка от детството.

Тази мусака е моята малка връзка с миналото – и я споделям с вас с надеждата да донесе същата топлина и на вашата трапеза.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня.
🎥 Абонирайте се 👉 НАТИСНИ ТУК   И ТУК
Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛



🧂 Необходими продукти:

За мусаката:

  • Картофи – 1 кг
  • Морков – 1 бр
  • Кромид лук – 1 глава
  • Мляно месо (смес) – 700 г
  • Доматена консерва – 240 мл
  • Олио – 3 с.л.
  • Червен пипер – 1 с.л.
  • Зеленчукова подправка – 1 с.л.
  • Черен пипер – на вкус
  • Магданоз (сушен) – 1 с.л.
  • Чубрица – 1 с.л.
  • Вода или бульон – около 600 мл

четвъртък, 18 септември 2025 г.

Кисели краставички за бургери и сандвичи – домашна рецепта

 

Лесна рецепта за домашни американски кисели краставички като в Макдоналдс.

Кой обича онези хрупкави и леко сладко-кисели краставички, които слагат в бургерите в Макдоналдс или във вкусните сандвичи и хот дог, които гледаме как апетитно капват в някой филм или клип? 🍔 Те са малкият детайл, който прави всяко хапване и домашно парти незабравимо. Добрата новина е, че можеш да ги приготвиш у дома само с няколко съставки и за много кратко време. Тази рецепта за американски кисели краставички е идеална за бургери, хот-дог и сандвичи – хрупкави, свежи и с онзи автентичен вкус, който познаваш от любимите фастфуд изкушения.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня.
🎥 Абонирайте се 👉 НАТИСНИ ТУК   И ТУК
Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне

  • Подготовка: около 2 часа и 20 минути (вкл. отцеждането на зеленчуците)

  • Варене: 5 минути

  • Общо време: ~2 часа и 30 минути

  • Порции: около 3 буркана по 700 мл


📹 Гледайте видеото към рецептата, за да видите колко лесно се приготвят! Вижте тук като натиснете на снимката 👇👇👇


📝 Необходими продукти:

Зеленчуци:

  • 2 кг корнишони

  • 4 глави кромид лук

  • 3 с.л. сол

За маринатата:

  • 250 мл оцет (9%)

  • 150 г захар

  • 1 ч.л. куркума

  • 5–6 зърна черен пипер

  • 2 ч.л. дижонска горчица

  • няколко стръка копър


👩‍🍳 Начин на приготвяне:

събота, 23 август 2025 г.

Пиле с лук и прясно мляко – ароматно ястие за цялото семейство


Запечено златисто пилешко месо с неустоим аромат и нежен лучен вкус

Ако обичате ароматните домашни ястия, които съчетават нежно месо и богата сосеста гарнитура, тази рецепта е точно за вас. „Пиле с лук и прясно мляко“ е класическо българско ястие, което се приготвя лесно, но впечатлява с вкус и аромат. Печеното пилешко месо се допълва от карамелизиран лук, а накрая се залива с млечен сос, който прави ястието кремообразно и сочно. Това е идеалната вечеря за семейството, която ще ви върне към уюта на бабината кухня.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня.
🎥 Абонирайте се 👉 НАТИСНИ ТУК   И ТУК
Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне:
  • Подготовка: 15 минути
  • Готвене: 45–50 минути
  • Общо време: около 1 час

Порции:
  • Подходящо за 4–5 порции.

📝 Необходими продукти:

  • Пилешко месо – около 1 кг (бутчета и крилца)
  • Лук – 5 големи глави
  • Пресен лук – 1 връзка
  • Прясно мляко – 200 мл
  • Масло – 40 г
  • Олио – за готвене
  • Брашно – 1 с.л.
  • Подправки – черен пипер, червен пипер, сол
  • Магданоз – 3–4 стръка
  • Пресен чесън – 1 стрък

👩‍🍳 Начин на приготвяне: