събота, 17 май 2025 г.

Крем супа с пуешко, зеленчуци и крутони

 

Крем супа с пуешко, зеленчуци и крутони

Има нещо магично в аромата на топла крем супа, който се разнася в хладен, дъждовен ден и изпълва дома с усещане за уют и спокойствие. А когато тази супа комбинира мекотата на картофите, сладостта на морковите, свежестта на доматите и нежността на пуешкото месо – говорим за истинско кулинарно усещане в лъжица. Добавете хрупкави домашни крутони и ще получите ястие, което не просто засища, а обгръща с топлина. Ето как да приготвите тази вкусна крем супа за 6 души:

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!


Порции: 6
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 40 минути
Общо време: ~55 минути

 

📝 Необходими продукти:

За супата:

  • 500 г пуешко месо (без кожа, нарязано на хапки – бут или гърди)

  • 3 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета

  • 2 моркова, нарязани на кръгчета

  • 2 домата, обелени и нарязани на ситно (или 200 мл доматено пюре)

  • 1 глава лук, нарязана

  • 2 скилидки чесън, счукани

  • 1,5 л пилешки или зеленчуков бульон

  • 2 с.л. зехтин или масло

  • 1 ч.л. сладък червен пипер

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 1 щипка суха мащерка 

  • 100 мл готварска сметана (по желание – за по-копринен вкус)


За крутоните:

  • 4 филийки хляб (стар поне на 1 ден )

  • 2 с.л. зехтин

  • Чесън на прах


👩‍🍳 Начин на приготвяне:

  1. Запържете ароматите:
    В голяма тенджера загрейте зехтина и запържете лука и морковите до омекване (около 5 мин). Добавете пуешкото месо с чесъна и запържете до златисто.

  2. Добавете зеленчуците:
    Прибавете картофите и доматите. Поръсете с червен пипер, мащерка, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

  3. Сварете супата:
    Залейте с бульон и оставете супата да къкри на умерен огън около 30 минути – докато всичко омекне.

  4. Пасирайте до крем:
    Махнете от котлона и внимателно пасирайте супата до кадифена текстура с помощта на пасатор. Ако желаете, добавете сметаната и върнете на котлона за още 2–3 минути.

  5. Пригответе крутоните:
    Нарежете хляба на кубчета, овкусете със зехтин и чесън. Запечете във фурна на 180°C за 10–12 минути или до златисто и хрупкаво.


🍲 Сервиране:

Сипете топлата крем супа в дълбоки купи, поръсете с хрупкави крутони и, капка лимонов сок и свеж магданоз отгоре. 


❤️ Съвет от мен:

Ако искате вегетариански вариант – просто заменете пуешкото с още зеленчуци като тиквичка или целина и използвайте зеленчуков бульон.



Тази супа е идеален избор за семеен обяд или вечеря, когато търсите нещо питателно, вкусно и лесно за приготвяне. Не забравяйте да споделите коментар и снимки, ако я пробвате – обичам да виждам вашите интерпретации!

Да ви е вкусно!

Вижте и рецептата ми за Най-вкусната супа със свинки бекон която ще ви стане любима!