вторник, 18 ноември 2025 г.

Млечен крем с тиква „Златният компас“ – десерт с кадифена текстура и есенна магия

Крем десерт с тиква и млечна смес, сервиран в стъклена чашка и украсен с натрошени бисквитки

Преди време попаднах на малка разпродажба, в която продаваха готварски книги – нови, стари, непознати, а някои от тях бяха само страници, дори без корици. Между страниците на една такава пожълтяла тетрадка имаше лист с рецепта написана на ръка, озаглавена „Златният компас“. Оказа се ... десерт. Рецепта за крем с тиква, който бил създаден с идеята да „насочи“ вкуса към най-меките, топли есенни нотки.

Когато го приготвих за пръв път, разбрах защо носи това име. Тиквата придава златист оттенък, а млечният крем — усещане за посока, за уют, за някаква малка, но истинска магия. Днес споделям тази моя версия на „Златния компас“ — млечен крем с тиква: лек, нежен, ярък и впечатляващ с простотата си.


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 4–6 в зависимост от чашките
  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Време за готвене: 30 минути
  • Общо време: 45 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: Коледа, Нова година, семейни събирания, гости

🥚 Продукти

  • 500 г тиква, обелена

  • 2 с.л. захар

  • 250 мл вода

  • 250 г маскарпоне

  • 700 г заквасена сметана

  • 100 г кондензирано мляко

  • Бисквитки или шоколад за украса


🍳 Начин на приготвяне

  1.  Приготвяне на тиквената основа

    1. Нарежи тиквата на средно големи парчета.

    2. Подреди ги в тава, поръси със захарта и налей водата.

    3. Печи 30 минути на 180°C, докато омекне и започне леко да карамелизира.

    4. Извади и остави напълно да изстине.

    2. Подготовка на млечния крем

    1. В голяма купа смеси маскарпонето, заквасената сметана и кондензираното мляко.

    2. Пасирай охладената тиква или я намачкай добре с вилица, така че да получиш гладко тиквено пюре.

    3. Добави го към млечната смес.

    4. Разбъркай с бъркалка или използвай миксер за по-кремообразна, кадифена консистенция.

    3. Финален щрих

    1. Разпредели крема в чашки или купички.

    2. Декорирай с натрошени бисквитки, шоколадови стърготини или мини кубчета тъмен шоколад.

    3. Охлади за поне 1 час преди поднасяне.


Вижте видеото към тази рецепта, като натиснете на плей бутончето 👇👇👇


💬 Малки тайни от кухнята

  • Избери сорт тиква с естествена сладост, като цигулка или скуош.

  • Ако искаш по-наситен вкус, добави щипка канела или ванилия.

  • Кремът става още по-вкусен, ако престои една нощ в хладилника.

  • За по-празничен вид използвай прозрачни чаши, за да изпъкне лекия оранжев цвят.

🕯️Вкусни моменти

Този млечен крем с тиква е едновременно лек, впечатляващ и необичайно пристрастяващ. Събира в себе си мекотата на есента, топлината на домашния уют и модерната идея за бърз, но изискан десерт.

Приготви го веднъж — и ще се превърне в любим "компас" към сладките моменти у дома.

Да ви е вкусно! 🧡







🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇