понеделник, 2 юни 2025 г.

Лесна питка с масло и сирене – вкусна домашна магия на трапезата


Пухкава и ароматна питка с нежно масло и българско сирене

Има аромати, които връщат у дома още с първата глътка въздух. Един от тях е ароматът на прясно изпечена питка – златиста, мека и ухаеща на масло и сирене. Днес ще ви споделя моята любима рецепта за лесна домашна питка, която не изисква кулинарни дипломи, а само малко време и много любов. Тази питка е идеална за уикенд обеди, празнични вечери или когато просто ви се иска нещо уютно и вкусно.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛


⏱ Време за приготвяне: 20 минути

🕒 Време за втасване: 90 минути

🔥 Време за печене: 60 минути

🍽️ Порции: 12


📝 Необходими продукти

За тестото:

  • 600 г брашно
  • 20 г прясна мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. оцет
  • 125 г масло (разтопено)
  • 280 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 400 г натрошено сирене

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 50 г разтопено масло

👩‍🍳 Начин на приготвяне

  1. Подготовка на маята: Леко затоплете прясното мляко, добавете захарта и разтворете маята. Оставете за 15 минути да шупне.
  2. Замесване на тестото: Разбийте яйцата и добавете разтопеното масло. В купа пресейте брашното, направете кладенче и добавете солта, оцета и яйчено-маслената смес. Постепенно налейте шупналата мая и замесете меко, гладко тесто. При нужда добавете още брашно. Оставете да втаса 1 час под фолио.
  3. Оформяне на питката: Разделете тестото на 12 части. Във всяка сложете сирене и оформете топка. Подредете ги в намаслена кръгла тавичка.
  4. Второ втасване: Покрийте питката с кърпа и оставете още 30 минути да втаса.
  5. Намазване и печене: Смесете жълтъка с разтопено масло и намажете втасалата питка. Печете на 160°C за около 60 минути до златисто.

Тази питка не е просто хляб – тя е уют, аромат и вкус, които сближават хората около масата. Направете я веднъж и ще се превърне в традиция за всяко специално или обикновено семейно събиране.

Ако тази рецепта ви хареса, споделете я с приятели и ме последвайте за още домашни вкусотии с душа и сърце! 💛