четвъртък, 12 юни 2025 г.

Ароматни печени чушки с доматен сос – класика от българската кухня

 

Печени чушки поляти с ароматен доматен сос


Вкусът на детството – чушки с доматен сос

Тази рецепта, носи със себе си аромат на детство, спомени от летни обяди на сянка и топлината на домашната кухня. Печените чушки с доматен сос са точно такова ястие – семпло, но наситено с вкус и уют. Тази рецепта е постна, подходяща за всеки сезон и може да бъде както основно ястие, така и гарнитура. А най-хубавото? Подходяща е и за начинаещи готвачи – не изисква специални техники, само малко търпение и много любов.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне:

Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 4

📝 Необходими продукти:

  • 500 г червени пиперки капия
  • 500 г бели пиперки капия
  • 300 г розови домати (пресни)
  • 600 г домати от консерва (белени)
  • 2 глави кромид лук
  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Сушен босилек (или свеж)
  • 1 връзка магданоз

👩‍🍳 Начин на приготвяне:

  1. Изпечете пиперките – Измийте ги добре и ги изпечете във фурна или на скара. След изпичане ги сложете в съд с капак или в плик, за да се задушат. Това улеснява обелването им.
  2. Подгответе зеленчуците – Обелете и нарежете на ситно розовите домати и кромида.
  3. Запържете основата за соса – В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина. Задушете лука до златисто. Добавете 3 ситно нарязани скилидки чесън и разбъркайте за няколко секунди – внимавайте да не загори.
  4. Добавете доматите – Сложете първо пресните домати, гответе 5 минути, после добавете консервираните. Подправете със сол, червен пипер, захар и добавете дафиновия лист. Оставете да къкри до сгъстяване.
  5. Обелете и почистете пиперките – Цепнете внимателно всяка чушка, отстранете семките, но запазете дръжките по желание.
  6. Овкусете соса – Когато се сгъсти, подправете с черен пипер и босилек. Извадете дафиновия лист.
  7. Сглобяване – В тавичка разпределете половината от соса. Подредете пиперките, залейте с останалия сос. Поръсете с нарязан магданоз и останалите 2 скилидки чесън.
  8. Сервиране – Оставете ястието да почине 10 минути преди поднасяне.

💡 Съвети от кухнята:

  • Не пестете времето за печене на чушките – точно този аромат прави ястието апетитно.
  • При възможност печете чушките на огън върху ламарина, ароматът и вкусът е уникален!
  • Ако използвате само пресни домати, увеличете времето за сгъстяване.
  • Сервирайте с домашен хляб и студена бира!

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна:


Вкус, който събира семейството

Печените чушки с доматен сос са едно от онези ястия, които напомнят, че вкусната храна не изисква сложност – само малко време и внимание. Насладете се на тази традиционна българска рецепта и я споделете със своите близки. Ако сте я приготвили, оставете коментар – с удоволствие ще прочета как се е получил вашият вариант!

Чушките поднесени в чиния с много аромат





Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛