вторник, 22 юли 2025 г.

Бисквитена торта "Наполеон" - без печене, с пухкав крем

 

Поднесено парче бисквитена торта с пухкав крем Наполеон

Лесна, ефектна и носталгична! Тази бисквитена торта „Наполеон“ съчетава два вида любими бисквити "Закуска" (ванилови и какаови) и богат домашен ванилов крем. Подходяща е за заети дни, когато искате впечатляващ десерт без печене и без сложни техники. Достатъчно е да сглобите слоевете, да я оставите да «узрее» в хладилника и ще имате парче детски спомени в модерно изпълнение. По-вкусна е отколкото изглежда, снимките едва успях да направя, защото всички вкъщи се бяха наредили като войници около мен и не ме оставиха да направя един добър кадър 😀Опитайте и споделете с близки и приятели!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК и ТУК . Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

  • Подготовка: 20 мин
  • Готвене: 15 мин
  • Охлаждане: 6 ч (или една нощ)
  • Порции: 12
  • Общо време: ~6 ч. 35 мин. (активно ~35 мин.)..

📝 Необходими продукти

Бисквитени слоеве

  • 2 пакета бисквити Закуска ванилия (~200 г всеки)
  • 2 пакета бисквити Закуска какао (~200 г всеки)

Крем „Наполеон“

  • 1 л прясно мляко
  • 125 г краве масло
  • 7 с.л. брашно (60–70 г)
  • 1 чаша захар (180–200 г)
  • 3 яйца
  • 2 пакетчета ванилия / 1–2 ч.л. екстракт
  • Щипка сол (по желание)

сряда, 2 юли 2025 г.

Златиста въздушна баница със сирене - хрупкава отвън, сочна отвътре

 

Вече изпечена пухкава баница, поръсена със семена сусам

Има рецепти, които никога не излизат от мода – а баницата със сирене е една от тях.  Какво ще кажеш за лесна, пухкава, сочна и нежна баница, която се топи в устата и събира погледи още с аромата си? С тази рецепта ще превърнеш обикновената баница в малък празник! Тайната е проста – малко газирана вода и много любов.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне: 15 мин
Време за готвене: 35 мин
Порции: 6–8

📝 Необходими продукти

  • 500 г кори за баница
  • 300 г сирене
  • 200 мл газирана вода
  • 50 мл олио
  • 4 яйца
  • 50 г масло
  • 10 г сусам

четвъртък, 26 юни 2025 г.

Златисто печено пиле с картофи и червена къри паста – ароматен азиатски обрат на класиката

 

Сочна и ароматна рецепта за печено пиле на фурна – перфектно за всяка трапеза!

Мечтаете ли за перфектното печено пиле – златисто, с хрупкава коричка и сочно месо отвътре, но ви се иска и нещо малко по-различно, по-екзотично, азиатско и с щипка аромат – тази рецепта е точно за вас! Представям ви една ароматна и изключително вкусна версия на добре познатото ястие – печено пиле с картофи /рецепта с видео/. Съчетава сочността на пилешкото, хрупкавостта на картофите и ароматната дълбочина на червеното тайландско къри. С тази рецепта ще ви покажа как с няколко прости стъпки и съставки можете да превърнете обикновеното пиле в звездата на трапезата. Рецептата е адаптирана от предаване на Джейми Оливър, той използва подобна паста, а към картофите добави и карфиол. Опитайте, наистина го препоръчвам!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за подготовка: 
Време за готвене: 
Порции: 4

📝 Необходими продукти

  • 1,3 кг цяло пиле
  • 1 кг картофи
  • 3 с.л. червена къри паста
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер – на вкус
  • 1 с.л. захар
  • 20 мл зехтин
  • ½ лимон

вторник, 24 юни 2025 г.

Сладко от къпини – ароматен спомен в буркан


Домашно сладко от къпини в бурканчета обърнати за стерилизация


Всяка лъжица от това сладко от къпини носи със себе си спомен – за ръце, оцветени в тъмнолилаво, за тихи летни следобеди, прекарани в беритба, и за уханието на врящ плод в стара тенджера на бабината печка.
Домашното сладко не е просто рецепта – то е усещане, традиция, любов. Когато в ръцете ти има килограм узрели къпини, имаш и възможност да създадеш нещо трайно – не само в буркан, но и в сърцето.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

📋 Необходими продукти за 6–7 бурканчета (по 314 мл):

  • 2 кг добре узрели къпини
  • 1.5 кг захар
  • Сокът от 1 малък лимон

⏲ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 60–70 минути
  • Общо време: около 1 час и 30 минути

петък, 20 юни 2025 г.

Домашна туршия от кисели джанки – рецепта с неустоим вкус на лято в буркан

 

Буркани с туршия от зелени кисели джанки, подредени с чесън и черен пипер, пълни с ароматна домашна марината.

Лятото е сезона на джанките и идва времето да запазим техния свеж и кисел вкус в буркан. Няма по-добър начин да го направим от домашна туршия с кисели джанки – истинско съкровище от традиционната българска кухня. Феноменална рецепта, истински "деликатес", който аз и моето семейство обожаваме! 

Ароматът на млад чесън и подправки, съчетани със сладко-киселата нотка на джанките и оцета, създават туршия, която не просто се хапва – тя не остава за зимата! Подходяща е както за гарнитура, така и за апетитно мезе. Опитайте!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

Време за приготвяне: 30 мин
Време за готвене: 10 мин
Порции: 6–7 буркана (680–720 мл)

🍋 Необходими продукти:

За бурканите:

  • Кисели джанки – около 3 кг
  • Чесън – 4 глави, разделени на скилидки (по възможност млад, млечен)
  • Черен пипер на зърна – по 5 зърна на буркан

За маринатата:

  • Вода – 1,75 л
  • Захар – 150 мл
  • Оцет (6%) – 300 мл
  • 1 пакетче Пикант фикс – сладко-кисел (на Dr.Oetker)

събота, 14 юни 2025 г.

Най-вкусните домашни палачинки – класика за семейна закуска

Домашно приготвени палачинки, поднесени с масло и сладко от боровинки – идеална закуска за цялото семейство.

Има нещо вълшебно в аромата на прясно изпечени палачинки, който изпълва кухнята сутрин. Те събуждат апетита и събират всички около масата с усмивка. Тази рецепта е семейна класика – толкова лесна, че всеки може да я направи, и толкова вкусна, че ще искате да я приготвяте отново и отново.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 25 мин
Порции: около 15 палачинки

📝 Необходими продукти

  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл вода
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. захар
  • Около 3 ч.ч. брашно (пресято)
  • 1 к.л. бакпулвер
  • 50 г разтопено масло

четвъртък, 12 юни 2025 г.

Ароматни печени чушки с доматен сос – класика от българската кухня

 

Печени чушки поляти с ароматен доматен сос


Вкусът на детството – чушки с доматен сос

Тази рецепта, носи със себе си аромат на детство, спомени от летни обяди на сянка и топлината на домашната кухня. Печените чушки с доматен сос са точно такова ястие – семпло, но наситено с вкус и уют. Тази рецепта е постна, подходяща за всеки сезон и може да бъде както основно ястие, така и гарнитура. А най-хубавото? Подходяща е и за начинаещи готвачи – не изисква специални техники, само малко търпение и много любов.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне:

Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 4

📝 Необходими продукти:

  • 500 г червени пиперки капия
  • 500 г бели пиперки капия
  • 300 г розови домати (пресни)
  • 600 г домати от консерва (белени)
  • 2 глави кромид лук
  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Сушен босилек (или свеж)
  • 1 връзка магданоз

сряда, 4 юни 2025 г.

10 неща, които не знаеш за черешите – плодът, който крие големи тайни

 

Свежи череши огряни от слънце – летен сезон и здравословни ползи

Череши: Малки плодове, големи тайни

Летните месеци пристигат с вкусови спомени и южно усещане – черешите. Но освен че са сладки и сочни, те крият истории и факти, които малцина знаят. Готов ли си да ги разкриеш?

🍒 Черешите могат да ти помогнат да спиш по-добре

Черешите са естествен източник на мелатонин – хормонът, който регулира съня. Консумацията им вечер може да подобри качеството на съня.

🧬 Те са силни борци срещу възпаления

Антоцианините в черешите са мощни антиоксиданти, които намаляват възпаленията и помагат при болки в ставите и мускулите.

вторник, 3 юни 2025 г.

Макарони на фурна с череши – бърз и неустоим плодов десерт, който ще ви върне в детството


Макарони на фурна с череши, поднесете златисто изпечена порция с лъжица сметана отстрани – перфектен летен десерт.

🍒Обичате ли лесни рецепти за домашни десерти, които съчетават любимата на всички паста с вкуса на пресни плодове? Днес ще споделя с вас една класика от българската кухня – макарони на фурна, но с череши, която се приготвя лесно, изглежда апетитно и е перфектен избор за следобеден десерт или лека сладка закуска за цялото семейство.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛


🕓 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути
  • Готвене: 35 минути
  • Общо време: 50 минути
  • Порции: 8

🛒 Необходими продукти:

  • 500 г макарони (по избор – ригатони, пене, фусили или друг вид)
  • 1 л прясно мляко
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 ч.ч. захар
  • 7 яйца
  • 500 г череши (може да замените с вишни или компот)
  • Масло за намазване на тавата

понеделник, 2 юни 2025 г.

Лесна питка с масло и сирене – вкусна домашна магия на трапезата


Пухкава и ароматна питка с нежно масло и българско сирене

Има аромати, които връщат у дома още с първата глътка въздух. Един от тях е ароматът на прясно изпечена питка – златиста, мека и ухаеща на масло и сирене. Днес ще ви споделя моята любима рецепта за лесна домашна питка, която не изисква кулинарни дипломи, а само малко време и много любов. Тази питка е идеална за уикенд обеди, празнични вечери или когато просто ви се иска нещо уютно и вкусно.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛


⏱ Време за приготвяне: 20 минути

🕒 Време за втасване: 90 минути

🔥 Време за печене: 60 минути

🍽️ Порции: 12


📝 Необходими продукти

За тестото:

  • 600 г брашно
  • 20 г прясна мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. оцет
  • 125 г масло (разтопено)
  • 280 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 400 г натрошено сирене

петък, 30 май 2025 г.

Феноменални пилешки шишчета за домашно парти или семеен грил – лесна рецепта с ароматно масло

 

Страхотно вкусни, сочни и апетитни пилешки шишчета с кисло мляко и масло

🔥 Готови ли сте за грил сезона? 

Когато слънцето започне да припича, уикендите се изпълват с аромат на жар и настроение за споделени моменти. Именно тогава домашните шишчета стават звездата на всяко семейно събиране и домашно парти. Днес ви представям една лесна, но феноменално вкусна рецепта за пилешки шишчета, която ще ви накара да забравите за готовите продукти от магазина. Приготвени с любов, мариновани в подправки и завършени с ароматно масло с лимон, тези шишчета ще съберат всички около масата!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути
  • Мариноване: минимум 6 часа
  • Печене: 30 минути
  • Общо време: ~6 часа и 45 минути
  • 🍽 Порции:4 – 6

Необходими продукти:

За мариноване на пилешкото месо:

  • 1 кг пилешко месо от бут (без кожа и кост)
  • 250 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън (пресован или настърган)
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 1 ч.л. зеленчукова подправка (по избор)
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • Черен пипер – на вкус

вторник, 27 май 2025 г.

Шакшука – Арабски яйца с аромат на Изтока (Бърза и лесна рецепта)


Шакшука или миш маш по български

🥘 Какво е шакшука? 

Шакшука (Shakshuka) е едно от онези ястия, които ухаят на дом и уют, независимо в коя част на света се намираш. Произхожда от Близкия изток и Северна Африка, но днес е любима рецепта в целия свят – от Израел до Мароко. Ястието представлява нежно забулени яйца, сварени в ароматен доматен сос с чушки, лук и подправки. Подходяща е както за богата закуска, така и за бърза вечеря. Подобна е на нашия миш-маш, и може да се хапва директно от тигана.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 10 минути

  • Готвене: 20 минути

  • Общо: 30 минути

  • Порции - 4


🍳 Необходими продукти:

  • 1 голяма червена чушка

  • 1 голяма зелена чушка

  • 2 глави лук

  • 2 с.л. олио

  • 2–3 скилидки чесън

  • 600 г домати на кубчета (пресни или от консерва)

  • 1 ч.л. сол

  • 1 ч.л. захар

  • ½ ч.л. кимион

  • 1 ч.л. червен пипер

  • ½ ч.л. черен пипер

  • 5–6 яйца

  • Пресен магданоз за поръсване

понеделник, 26 май 2025 г.

Най-вкусният домашен гювеч със свинско — рецепта, която ще заобичате

 

Домашно традиционно ястие със свинско и зеленчуци в гювеч


Традицията в една глинена тенджера!

Гювечът е едно от онези български ястия, които събират семейството около масата и носи уютен вкус на дом. А когато към него добавим крехко свинско месо и изобилие от пресни зеленчуци, получаваме нещо наистина специално — гювеч със свинско, който съчетава традиция и домашен комфорт във всяка хапка. Перфектен е за уикенд обяд или за богата вечеря, която се готви бавно, но си струва всяка минута.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне и готвене

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 2 часа
  • Общо време: 2 часа и 20 минути
  • Порции: 4 - 6

📝 Необходими продукти: 

  • 800 г свинска плешка
  • 500 г картофи
  • 150 г моркови
  • 150 г кромид лук
  • 100 г червени печени чушки
  • 150 г домати от консерва
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 50 г тиквичка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • ½ ч.л. риган
  • ½ ч.л. мащерка
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 мл зехтин
  • 200 мл зеленчуков бульон

неделя, 25 май 2025 г.

Вкусна яхния с патешко и картофи - гозба за душата, каквато не си опитвал

 

Българска яхния по домашна рецепта а патешко месо

Има рецепти, които ни пренасят в онзи ароматен свят, в който кухнята ухае на любов и грижовни ръце. Точно такава е и днешната рецепта – домашна вкусна яхния с патешко и картофи. Плътна, с богата текстура и вкус, който сгрява и тялото, и сърцето.Подходяща е както за неделна семейна вечеря, така и за делничен обяд, когато търсите нещо питателно, с дълбок, уютен вкус. Да запретнем ръкави?

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 1 час и 30 минути
  • Порции: 4

📝 Необходими продукти:

  • 500 г патешко месо (бут или маншон)
  • 5 бр. картофи
  • 3 глави кромид лук
  • 1 голям морков
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. захар
  • 200 мл пасирани домати
  • 1.5 л патешки бульон (от варенето на месото)

събота, 24 май 2025 г.

Как да Отслабнем Устойчиво с Калориен Дефицит: Практично Ръководство + Съвети от Кухнята


Питате се как да отслабнете, как работи калорийният дефицит?

Мечтаеш за по-здравословно тяло, но без крайни диети и лишения? Калорийният дефицит е един от най-ефективните и устойчиви методи за отслабване, подкрепен от науката и лесен за прилагане – дори и в твоята кухня! В тази статия ще ти покажа как точно работи този процес, как да го прилагаш без глад и как да готвиш вкусно, като едновременно с това поддържаш форма.


📌 Какво е калориен дефицит?

Калориен дефицит настъпва, когато приемаш по-малко калории, отколкото тялото ти изразходва за деня. Това кара организма да използва съхранените мазнини като източник на енергия – и така се постига отслабване.

петък, 23 май 2025 г.

Ябълков сладкиш „Трите чаши“ – лесен, сочен и ароматен десерт


Сочен сладкиш с ябълки и съставки събрани в три чаши

Когато навън започне да се усеща полъхът на лошото време, нищо не носи повече уют от аромат на печен сладкиш с ябълки. Този ябълков сладкиш „Трите чаши“ е моята версия на класическа рецепта, предавана от поколения в семейството ни. Без тесто, без месене, с минимални усилия и максимум вкус! Ако търсите лесен, сочен и ефирен десерт, който се приготвя почти сам – това е вашият избор! По долу пускам и видео към рецептата за да ви е още по лесно!

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата

  • ⏱️ Време за подготовка: 15 минути
  • 🔥 Време за печене: 60 минути
  • 🕒 Общо време: 1 час и 15 минути
  • 🍽️ Порции: 8–10

🛒 Необходими продукти:

За сухата смес:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. грис
  • 10 г бакпулвер
  • 8 г ванилова захар

За плънката:

  • 5–6 ябълки
  • 8 г ванилова захар
  • ½ лимон (сок)
  • 1 ч.л. канела (по желание)

четвъртък, 22 май 2025 г.

Домашни гювечета – аромат и вкус в едно глинено гърненце

Преди запичане на яйцата в гювечетата

Има нещо магично в аромата на печени гювечета, който се носи из кухнята в края на деня. Гювечето е класика в българската кухня – ястие, което събира на едно място всички онези топли вкусове, които ни връщат в спомените от детството. Днес ще ви покажа моята любима рецепта за гювечета с наденица, сирена, печени чушки и яйца – перфектно балансирано ястие, което ще зарадва всеки около масата. Изключително лесна рецепта, може да се сложат продукти по избор и според наличните в хладилника, гювечетата обединяват съставките и си мисля, каквото и да сложим, все ще стане вкусно!


Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

🕒Време за приготвяне: 15 мин
Време за готвене: 40 мин

🍽️Порции: 4

🛒Необходими продукти:

  • Наденица – 4 парчета
  • Лук – 2 глави
  • Печени чушки – 4 броя
  • Яйца – 4 броя
  • Сирене – 150 г
  • Топено сирене – 120 г
  • Кашкавал – 200 г
  • Гъбен сос – 150 г (готов, от буркан)
  • Доматен сос – 150 г (готов, от буркан)
  • Зехтин – 4 ч.л.
  • Черен пипер – на вкус

вторник, 20 май 2025 г.

Пълнени хлебчета с кайма, гъби и кашкавал – вечеря за нула време!

 

Пълнени питки на фурна готови за под 1 час

Уморени след дълъг ден и чудите се какво да сготвите бързо, лесно и вкусно? Тази рецепта за пълнени хлебчета с кайма, гъби, бекон и топено сирене е перфектното решение за забързаното ежедневие. Готова за по-малко от час, тя ще ви поднесе уют, топлина и домашен вкус – без излишно мотаене в кухнята.

Хрупкавата коричка на хлебчето, съчетана със сочна плънка и разтопен кашкавал отгоре, превръща обикновените съставки в истинска наслада за небцето. А кое е най-хубавото? Подходяща е както за делнична вечеря, така и за впечатляващо предястие, когато ви дойдат гости неочаквано.


Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

Запретвайте ръкави, слагайте престилки и да започваме!

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 15 минути

  • Готвене: 30 минути

  • Общо време: 45 минути

🍽️ Порции:

  • 4 порции (или 2 хлебчета, разполовени)


🛒 Необходими продукти:

  • 2 изпечени хлебчета (около 400 г всяко)

  • 500 г смесена кайма (свинска и телешка)

  • 150 г гъби

  • 250 г кашкавал

  • 2 глави кромид лук

  • 200 г домати на кубчета (пресни или консервирани)

  • 120 г пушен бекон

  • 120 г топено сирене

  • 2 с.л. зехтин

  • Сол и черен пипер – на вкус

  • 1 щипка мащерка

  • 1 щипка риган

понеделник, 19 май 2025 г.

Суши: Японското изкуство, което завладя света (и българската трапеза)

 

Суши, вкусна хапка любима на всички

Сушито – този екзотичен деликатес от Япония, който днес може да открием както в луксозни ресторанти, така и в кварталното суши заведение, е много повече от просто хапки ориз с риба. То е културно наследство, изкуство и философия на храненето в едно. Но знаеш ли всъщност откъде тръгва сушито и колко древна е тази традиция?

🐟 Как започва всичко? – Историята на сушито

Мнозина вярват, че сушито е създадено в Япония, но корените му всъщност водят към Югоизточна Азия. Първообразът на сушито се появява преди повече от 1000 години в района около река Меконг (днешен Тайланд, Лаос, Виетнам), където хората съхранявали рибата, като я ферментирали с ориз. Тази техника се наричала наре-дзуши, а оризът не се ядял – той служел само за ферментация.

Едва през 8-9 век тази практика достига Япония, където японците решават да опростят процеса – започват да използват оцет вместо ферментация. Така се ражда т.нар. хая-дзуши – бързото суши. Истинската революция идва през 19 век в Едо (днешно Токио), когато се появява нигири суши – познатата ни днес хапка с ориз и сурова риба отгоре, приготвена за минути. Това било нещо като „fast food“ за тогавашните японци!

Photo by Rajesh TP

      

неделя, 18 май 2025 г.

Пухкаво изкушение със заквасена сметана и шоколад

 

Домашен сладкиш с какаов блат и крем от заквасена сметана и белтъци

Ако обичате домашни десерти, които съчетават пухкав блат и ефирен крем – този сладкиш със заквасена сметана и белтъци ще ви стане любим! Приготвя се лесно, не изисква сложни техники и е идеален за гости, празници или когато просто имате нужда от нещо сладко и нежно. Пухкавият какаов блат се комбинира перфектно с лек и нежен крем, класика в жанра, която ще ви разтопи още с първата хапка.
Ако търсите лесен десерт без сложно разбиване или дълго суетене, но с наистина впечатляващ резултат – тази рецепта ще стане ваш фаворит.


Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

 

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Печене: 35-40 минути
  • Охлаждане: поне 12 часа
  • Порции: 10-12

📝 Необходими продукти

За блата:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3 жълтъка
  • 1 ванилия

събота, 17 май 2025 г.

Крем супа с пуешко, зеленчуци и крутони

 

Крем супа с пуешко, зеленчуци и крутони

Има нещо магично в аромата на топла крем супа, който се разнася в хладен, дъждовен ден и изпълва дома с усещане за уют и спокойствие. А когато тази супа комбинира мекотата на картофите, сладостта на морковите, свежестта на доматите и нежността на пуешкото месо – говорим за истинско кулинарно усещане в лъжица. Добавете хрупкави домашни крутони и ще получите ястие, което не просто засища, а обгръща с топлина. Ето как да приготвите тази вкусна крем супа за 6 души:

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!


Порции: 6
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 40 минути
Общо време: ~55 минути

 

📝 Необходими продукти:

За супата:

  • 500 г пуешко месо (без кожа, нарязано на хапки – бут или гърди)

  • 3 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета

  • 2 моркова, нарязани на кръгчета

  • 2 домата, обелени и нарязани на ситно (или 200 мл доматено пюре)

  • 1 глава лук, нарязана

  • 2 скилидки чесън, счукани

  • 1,5 л пилешки или зеленчуков бульон

  • 2 с.л. зехтин или масло

  • 1 ч.л. сладък червен пипер

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 1 щипка суха мащерка 

  • 100 мл готварска сметана (по желание – за по-копринен вкус)

сряда, 14 май 2025 г.

Как да планираме седмичното си меню: лесно, вкусно и без стрес

 

 
Md Habib
www.vecteezy.com

В забързаното ежедневие понякога вечерята се оказва последната ни грижа... докато не огладнеем! А тогава започва чуденето: "Какво да сготвя днес?" За да си спестим времето, стреса и излишното похабяване на храна, планирането на седмично меню се оказва златно решение.
В тази статия ще ти покажа как да организираш храненето си така, че всеки ден да започва с вдъхновение, а не с празен хладилник.


1. Защо да планираме менюто си?

Планирането на седмично меню има куп предимства:

💰 Спестява пари — купуваш само това, което ти трябва.

🕒 Пести време — избягваш ежедневните визити до магазина.

🧠 Намалява стреса — знаеш какво ще готвиш.

🍽️ Помага за по-балансирано хранене — мислиш в перспектива.

🌱 Ограничаване на хранителните отпадъци — по-малко изхвърлена храна.