Ако
обичате домашни десерти, които съчетават пухкав блат и ефирен крем – този
сладкиш със заквасена сметана и белтъци ще ви стане любим! Приготвя се лесно,
не изисква сложни техники и е идеален за гости, празници или когато просто
имате нужда от нещо сладко и нежно. Пухкавият какаов блат се комбинира
перфектно с лек и нежен крем, класика
в жанра, която ще ви разтопи още с първата хапка.
Ако търсите лесен
десерт без сложно разбиване или дълго суетене, но с наистина
впечатляващ резултат – тази рецепта ще стане ваш фаворит.
Абонирайте се и за канала
ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате
интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате
рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете
на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно
благодаря!
🕒 Време за приготвяне:
- Подготовка: 20 минути
- Печене: 35-40 минути
- Охлаждане: поне 12 часа
- Порции: 10-12
📝 Необходими продукти
За блата:
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 2 с.л. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 3 жълтъка
- 1 ванилия
За крема:
- 800 г заквасена сметана
- 3 белтъка
- 8 с.л. захар (разделени на две)
За поръсване:
- Настърган шоколад (по избор –
млечен или черен)
👩🍳 Начин на приготвяне
1. Подготовка на блата
В купа разбийте
жълтъците със захарта, докато получите кремообразна смес. Добавете киселото
мляко и разбъркайте. В отделна купа пресейте брашното заедно с какаото,
бакпулвера и ванилията. Смесете сухите и мокрите съставки, като използвате
шпатула или дървена лъжица, докато получите гладко кексово тесто без бучки.
Изсипете сместа в
предварително намаслена тава. Печете в загрята фурна на 180°C за около 35-40
минути, или до успешно премината "суха клечка". След изваждане
оставете блата да се охлади напълно.
2. Приготвяне на крема
В купа разбъркайте
заквасената сметана с половината захар (4 с.л.) до хомогенна смес. В отделна
суха купа разбийте белтъците на пяна. Постепенно добавете останалата захар,
докато белтъците се превърнат в гъст, лъскав сняг.
Внимателно прибавете
белтъците към сметаната на части и разбъркайте с шпатула
внимателно в една посока, за да запазите
въздушността на крема.
3. Завършване на десерта
След като блата е
напълно охладен, разпределете крема равномерно отгоре. Изравнете повърхността и
поръсете с настърган шоколад.
Поставете сладкиша в
хладилник за поне 12 часа, а най-добре за цяла нощ, за да стегне и ароматите да
се слеят перфектно.
💡 Съвети за
съвършенство:
- Използвай висококачествено какао и шоколад за по-интензивен вкус.
- Кремът е със заквасена
сметана – по-лек и
освежаващ.
- Десертът е идеален за лятото, защото се сервира студен.
- Тавата е с размери 24x28x5
- Ако ползвате кръгла нека бъде с
диамтър не повече от 28см
Този сладкиш е още по-вкусен на следващия ден.
Може да го поднесете с чаша кафе или лека плодова напитка.