неделя, 18 май 2025 г.

Пухкаво изкушение със заквасена сметана и шоколад

 

Домашен сладкиш с какаов блат и крем от заквасена сметана и белтъци

Ако обичате домашни десерти, които съчетават пухкав блат и ефирен крем – този сладкиш със заквасена сметана и белтъци ще ви стане любим! Приготвя се лесно, не изисква сложни техники и е идеален за гости, празници или когато просто имате нужда от нещо сладко и нежно. Пухкавият какаов блат се комбинира перфектно с лек и нежен крем, класика в жанра, която ще ви разтопи още с първата хапка.
Ако търсите лесен десерт без сложно разбиване или дълго суетене, но с наистина впечатляващ резултат – тази рецепта ще стане ваш фаворит.


Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

 

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Печене: 35-40 минути
  • Охлаждане: поне 12 часа
  • Порции: 10-12

📝 Необходими продукти

За блата:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3 жълтъка
  • 1 ванилия

За крема:

  • 800 г заквасена сметана
  • 3 белтъка
  • 8 с.л. захар (разделени на две)

За поръсване:

  • Настърган шоколад (по избор – млечен или черен)

👩‍🍳 Начин на приготвяне

1. Подготовка на блата

В купа разбийте жълтъците със захарта, докато получите кремообразна смес. Добавете киселото мляко и разбъркайте. В отделна купа пресейте брашното заедно с какаото, бакпулвера и ванилията. Смесете сухите и мокрите съставки, като използвате шпатула или дървена лъжица, докато получите гладко кексово тесто без бучки.

Изсипете сместа в предварително намаслена тава. Печете в загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, или до успешно премината "суха клечка". След изваждане оставете блата да се охлади напълно.

2. Приготвяне на крема

В купа разбъркайте заквасената сметана с половината захар (4 с.л.) до хомогенна смес. В отделна суха купа разбийте белтъците на пяна. Постепенно добавете останалата захар, докато белтъците се превърнат в гъст, лъскав сняг.

Внимателно прибавете белтъците към сметаната на части и разбъркайте с шпатула внимателно в една посока, за да запазите въздушността на крема.

3. Завършване на десерта

След като блата е напълно охладен, разпределете крема равномерно отгоре. Изравнете повърхността и поръсете с настърган шоколад.

Поставете сладкиша в хладилник за поне 12 часа, а най-добре за цяла нощ, за да стегне и ароматите да се слеят перфектно.


💡 Съвети за съвършенство:

  • Използвай висококачествено какао и шоколад за по-интензивен вкус.
  • Кремът е със заквасена сметана – по-лек и освежаващ.
  • Десертът е идеален за лятото, защото се сервира студен.
  • Тавата е с размери 24x28x5
  • Ако ползвате кръгла нека бъде с диамтър не повече от 28см

 Този сладкиш е още по-вкусен на следващия ден. Може да го поднесете с чаша кафе или лека плодова напитка.