четвъртък, 22 май 2025 г.

Домашни гювечета – аромат и вкус в едно глинено гърненце

Преди запичане на яйцата в гювечетата

Има нещо магично в аромата на печени гювечета, който се носи из кухнята в края на деня. Гювечето е класика в българската кухня – ястие, което събира на едно място всички онези топли вкусове, които ни връщат в спомените от детството. Днес ще ви покажа моята любима рецепта за гювечета с наденица, сирена, печени чушки и яйца – перфектно балансирано ястие, което ще зарадва всеки около масата. Изключително лесна рецепта, може да се сложат продукти по избор и според наличните в хладилника, гювечетата обединяват съставките и си мисля, каквото и да сложим, все ще стане вкусно!


Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

🕒Време за приготвяне: 15 мин
Време за готвене: 40 мин

🍽️Порции: 4

🛒Необходими продукти:

  • Наденица – 4 парчета
  • Лук – 2 глави
  • Печени чушки – 4 броя
  • Яйца – 4 броя
  • Сирене – 150 г
  • Топено сирене – 120 г
  • Кашкавал – 200 г
  • Гъбен сос – 150 г (готов, от буркан)
  • Доматен сос – 150 г (готов, от буркан)
  • Зехтин – 4 ч.л.
  • Черен пипер – на вкус

👩‍🍳Начин на приготвяне:

Подготовка на продуктите: 
Нарежете наденицата на четвъртинки, лука на полумесеци, а печените чушки – на лентички.
Подготовка на гювечетата: 
Намажете вътрешността на всяко гювече с 1 ч.л. зехтин.
Подреждане: 
Разпределете наденичките, лука и чушките поравно във всяко гювече. Натрошете сиренето и добавете по няколко парчета топено сирене.
Овкусяване: 
Поръсете с черен пипер и добавете по малко от гъбения и доматения сос.
Завършек преди печене: 
Настържете кашкавала и го поръсете отгоре. Покрийте гювечетата с капаци или фолио.
Печене: 
Печете на 180°C за около 30 минути. Извадете, чукнете по едно яйце във всяко гювече и върнете във фурната за още около 10 минути – до готовност на яйцето.


💡Съвети:

  • Може да замените наденицата с пушен бекон или кайма.
  • Ако предпочитате вегетариански вариант – пропуснете месото и добавете още зеленчуци като тиквичка или патладжан.
  • За по-пикантен вкус, добавете малко лют червен пипер или люта наденица.

Тези гювечета не само изглеждат прекрасно, но и създават усещане за топлина и домашен уют. Перфектни са за делнична вечеря, но и за впечатляване на гости. Ако ви е харесала рецептата – споделете я с приятели, оставете коментар или покажете вашите снимки!

🍲 А вие как приготвяте вашите гювечета? Споделете в коментарите!

Вижте и рецептата ми за 👉 Бърза вечеря с наденица и яйца

Готовите изпечени гювечета поднесени в чиния





Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛