🥘 Какво е шакшука?
Шакшука (Shakshuka) е едно от онези ястия, които ухаят на дом и уют, независимо в коя част на света се намираш. Произхожда от Близкия изток и Северна Африка, но днес е любима рецепта в целия свят – от Израел до Мароко. Ястието представлява нежно забулени яйца, сварени в ароматен доматен сос с чушки, лук и подправки. Подходяща е както за богата закуска, така и за бърза вечеря. Подобна е на нашия миш-маш, и може да се хапва директно от тигана.
Кулинарният ми блог расте благодарение на вас – читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.
🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК
Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛
📋 Информация за рецептата:
⏱ Време за приготвяне:
-
Подготовка: 10 минути
-
Готвене: 20 минути
-
Общо: 30 минути
Порции - 4
🍳 Необходими продукти:
-
1 голяма червена чушка
-
1 голяма зелена чушка
-
2 глави лук
-
2 с.л. олио
-
2–3 скилидки чесън
-
600 г домати на кубчета (пресни или от консерва)
-
1 ч.л. сол
-
1 ч.л. захар
-
½ ч.л. кимион
-
1 ч.л. червен пипер
-
½ ч.л. черен пипер
-
5–6 яйца
-
Пресен магданоз за поръсване
📹 Гледайте видеото към рецептата, за да видите колко е вкусно и апетитно! Вижте тук като натиснете на снимката 👇👇👇
👨🍳 Начин на приготвяне:
-
Загрей олиото в дълбок тиган на средна температура. Нарежи лука и чушките на ситно.
-
Задуши лука и чушките за 5–7 минути, докато омекнат.
-
Прибави нарязания чесън и готви още 1 минута.
-
Добави доматите, солта, захарта и подправките – кимион, червен и черен пипер. Разбъркай добре.
-
Намали котлона и остави соса да къкри 10–15 минути, докато се сгъсти.
-
Направи малки кладенчета в сместа и внимателно чукни яйцата в тях.
-
Покрий с капак и остави на слаб огън, докато белтъците се сготвят, но жълтъците останат леко течни (около 5 минути).
-
Сервирай топло, поръсено с нарязан пресен магданоз.
💡 Съвети:
-
Използвай пресни, узрели домати за по-интензивен вкус.
-
Ако харесваш пикантно, добави малко люспи лют пипер.
-
Поднасяй с топла пита, арабски хляб или препечена филия.
-
Може да добавиш сирене за по български прочит.
🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна:
🧡 Защо да опиташ шакшука?
Шакшука е не просто бърза рецепта с яйца – тя е пътешествие към вкусовете на Ориента. Перфектна за вегетарианци, за любителите на зеленчуци и за всички, които търсят здравословна, пълноценна и лесна вечеря. А най-хубавото? Можеш да я приготвиш с продукти, които вероятно вече имаш у дома!
📌 Следващия път, когато се чудиш какво да сготвиш за закуска или лека вечеря, спомни си за шакшука. Арабските яйца ще те изненадат с вкусовата си дълбочина и простота. Сподели тази рецепта с приятели и я запази в любимите си – вярвай ми, ще искаш да я повториш!
Готвим с усмивка и сърце!
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛