вторник, 27 май 2025 г.

Шакшука – Арабски яйца с аромат на Изтока (Бърза и лесна рецепта)


Шакшука или миш маш по български

🥘 Какво е шакшука? 

Шакшука (Shakshuka) е едно от онези ястия, които ухаят на дом и уют, независимо в коя част на света се намираш. Произхожда от Близкия изток и Северна Африка, но днес е любима рецепта в целия свят – от Израел до Мароко. Ястието представлява нежно забулени яйца, сварени в ароматен доматен сос с чушки, лук и подправки. Подходяща е както за богата закуска, така и за бърза вечеря. Подобна е на нашия миш-маш, и може да се хапва директно от тигана.

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

⏱ Време за приготвяне:

  • Подготовка: 10 минути

  • Готвене: 20 минути

  • Общо: 30 минути

  • Порции - 4


🍳 Необходими продукти:

  • 1 голяма червена чушка

  • 1 голяма зелена чушка

  • 2 глави лук

  • 2 с.л. олио

  • 2–3 скилидки чесън

  • 600 г домати на кубчета (пресни или от консерва)

  • 1 ч.л. сол

  • 1 ч.л. захар

  • ½ ч.л. кимион

  • 1 ч.л. червен пипер

  • ½ ч.л. черен пипер

  • 5–6 яйца

  • Пресен магданоз за поръсване

📹 Гледайте видеото към рецептата, за да видите колко е вкусно и апетитно! Вижте тук като натиснете на снимката 👇👇👇


👨‍🍳 Начин на приготвяне:

  1. Загрей олиото в дълбок тиган на средна температура. Нарежи лука и чушките на ситно.

  2. Задуши лука и чушките за 5–7 минути, докато омекнат.

  3. Прибави нарязания чесън и готви още 1 минута.

  4. Добави доматите, солта, захарта и подправките – кимион, червен и черен пипер. Разбъркай добре.

  5. Намали котлона и остави соса да къкри 10–15 минути, докато се сгъсти.

  6. Направи малки кладенчета в сместа и внимателно чукни яйцата в тях.

  7. Покрий с капак и остави на слаб огън, докато белтъците се сготвят, но жълтъците останат леко течни (около 5 минути).

  8. Сервирай топло, поръсено с нарязан пресен магданоз.


💡 Съвети:

  • Използвай пресни, узрели домати за по-интензивен вкус.

  • Ако харесваш пикантно, добави малко люспи лют пипер.

  • Поднасяй с топла пита, арабски хляб или препечена филия.

  • Може да добавиш сирене за по български прочит.

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна:



🧡 Защо да опиташ шакшука?

Шакшука е не просто бърза рецепта с яйца – тя е пътешествие към вкусовете на Ориента. Перфектна за вегетарианци, за любителите на зеленчуци и за всички, които търсят здравословна, пълноценна и лесна вечеря. А най-хубавото? Можеш да я приготвиш с продукти, които вероятно вече имаш у дома!


📌 Следващия път, когато се чудиш какво да сготвиш за закуска или лека вечеря, спомни си за шакшука. Арабските яйца ще те изненадат с вкусовата си дълбочина и простота. Сподели тази рецепта с приятели и я запази в любимите си – вярвай ми, ще искаш да я повториш!







Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛