неделя, 25 май 2025 г.

Вкусна яхния с патешко и картофи - гозба за душата, каквато не си опитвал

 

Българска яхния по домашна рецепта а патешко месо

Има рецепти, които ни пренасят в онзи ароматен свят, в който кухнята ухае на любов и грижовни ръце. Точно такава е и днешната рецепта – домашна вкусна яхния с патешко и картофи. Плътна, с богата текстура и вкус, който сгрява и тялото, и сърцето.Подходяща е както за неделна семейна вечеря, така и за делничен обяд, когато търсите нещо питателно, с дълбок, уютен вкус. Да запретнем ръкави?

Кулинарният ми блог расте благодарение на вас –  читатели и съмишленици в кухнята!
Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми и в YouTube, където показвам видео рецепти от моята кухня.

🎥 Абонирайте се тук 👉 НАТИСНИ ТУК

Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 🍲💛

📋 Информация за рецептата:

🕒 Време за приготвяне:

  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 1 час и 30 минути
  • Порции: 4

📝 Необходими продукти:

  • 500 г патешко месо (бут или маншон)
  • 5 бр. картофи
  • 3 глави кромид лук
  • 1 голям морков
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. захар
  • 200 мл пасирани домати
  • 1.5 л патешки бульон (от варенето на месото)
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус
  • 1 дафинов лист
  • 1 щипка суха мащерка
  • 3 с.л. зехтин
  • Пресен магданоз за поръсване

👩‍🍳 Начин на приготвяне:

  1. Сварете патешкото месо в подсолена вода, докато стане крехко и месото се отделя от кокалите (около 40–50 минути). Запазете бульона.
  2. Обезкостете месото и го накъсайте на малки парчета.
  3. Нарежете зеленчуците – картофите, лука и моркова на едри парчета.
  4. Загрейте зехтина в дълбока тенджера. Сложете картофите и ги запържете за 3–4 минути.
  5. Добавете лука и моркова. Гответе около 10 минути, докато лукът стане прозрачен.
  6. Прибавете доматеното пюре, щипката захар и пасираните домати. Разбъркайте и задушете 5 минути.
  7. Добавете червения пипер, сол, дафиновия лист и налейте бульона. Покрийте с капак и оставете да къкри на средна температура 15 минути.
  8. Сложете накъсаното патешко месо в тенджерата. Подправете с мащерка и черен пипер.
  9. Гответе на слаб огън още 20–30 минути или докато картофите омекнат напълно.
  10. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте топло, с резен хляб.

💡 Съвети за още по-вкусна яхния:

  • Патешкото месо придава плътност и дълбочина на вкуса. Ако имате домашна патица – още по-добре!
  • Може да използвате домашна лютеница вместо пасирани домати за по-добър вкус.
  • Ако желаете по-гъста яхния, сгъстете я с 1 с.л. брашно, разтворена в малко вода.
  • На следващия ден яхнията е още по-вкусна!

🌿 С какво да поднесем?

С чаша червено вино, домашен хляб и добри разговори. Яхнията обича компания!

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусна домашна храна:

Chicken Cacciatore – домашно приготвено италианско ястие с пиле

Тази 🦆 домашна яхния с патешко и картофи е като прегръдка в чиния – топла, наситена и приготвена с обич. Вкус, който не се забравя и винаги ни връща у дома. Ако и вие търсите уют и вкусна домашна храна – това е вашата рецепта!





Готвим с усмивка и сърце!

📺 Видео рецепти в YouTube: Абонирайте се тук
📸 Последвайте ме в социалните мрежи: (линковете са в страничната лента)
💌 Свържете се с мен: siq.ribagina@gmail.com
Благодаря, че сте тук – в моята вкусна онлайн кухня! 💛