петък, 13 октомври 2017 г.

Царски тутманик


царски тутманик

Докато го пекох в кухнята се разнесе аромат на прясно изпечен хляб и масло, а когато го разчупих беше толкова пухкав и мекичък, сякаш късам памук... Рядко правя тутманик, но тази рецепта определено е много сполучлива, разкошен е! Опитах се максимално подробно и разбираемо да обясня начина на приготвяне и ако ви хареса, опитайте :)
За още рецепти може да посетите и канала ми в YouTube  където започнах да качвам и кратки клипове с интересни предложения :)

Продукти:

Брашно – 800 г + 100 г за омесване
Прясно мляко – 350 мл хладко
Мая – 7 г суха
Кисело мляко – 3 с.л
Захар – 1 с.л
Сол – 1 ч.л
Яйца – 2 бр
Олио – 3 с.л
За поръсване:
Сирене – около 400 г
Семена – ленено, сусам или мак

За намазване:

Масло – 200 г краве разтопено

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Прясното мляко трябва да е затоплено леко, но не горещо. 
В купа сложете прясното мляко и разтворете маята, добавете лъжица захар и разбъркайте. Оставете за 10 мин да шупне.
В друга купа разбийте яйцата, като сложете едно цяло и жълтъка на другото. Белтъка оставете за намазване накрая. Към тях добавете киселото мляко и олиото.
Пресейте брашното в голям съд, посолете, направете дупка в средата и изсипете яйчената смес.
Започнете да замесвате като по малко добавяте от млякото с маята. Бъркайте до поемане на всички продукти и получаване на тестена лепнеща топка. Поръсете малко брашно на кухненския плот или маса. Изсипете сместа на плота и започнете да месите енергично, като ако е необходимо добавяйте по още малко брашно, така че да оформите естена топка, която да не лепне по ръцете. Тестото трябва да ви бъде гладко, меко и еластично.
Покрийте тестото с домакинско фолио или кърпа и оставете на топло да втаса за час.
Втасалото тесто разделете на 4-ри равни части, оформете всяка на топче и покрийте, оставете да починат за още 10мин.
Поръсете плота с малко брашно, вземете едната топка и разточете на кръгла тънка голяма кора.
Сиренето натрошете в чиния.
Разделете го на четири, така че да ви стигне за всяка кора.
Намажете разточената кора с масло, поръсете със сиренето и сгънете кората като плик за писмо. Оставете я настрана.
Разточете следващата топка, намажете пак с масло, поръсете със сирене и преди да я сгънете в средата и сложете плика който направихте с първата кора. Вземете два по два срещуположните краища на кората и ги сгънете пърху тестения плик в средата като го покриете, отделете пак на страна.
Процедирайте по същия начин и с останалите две топчета, като преди да сгънете слагате отделения тестен плик. Накрая трябва да ви се получи дебел пласт тесто наподобяващо плик за писмо.
Обърнете с прегънатите краища на долу и с точилка леко разточете в кръг с димаетър на формата в която ще печете.
Пречпоръчвам ви да не бъде с голям диаметър. Ползвайте най-много 30см диаметър и задължително с високи стени, за да може да се надига тутманика. Аз лично ползвах дъното на електрическа тенджера от старите.
Намажете тавата(формата) с малко малко масло, ако предпочитате сложете и хартия за печене. Прехвърлете внимателно тестото в тавата. С остър нож от горе направете разрези като все едно режете торта. Аз ги направих дълбоки, но без да стигат до дъното.
Покрийте и оставете за 30мин отново да втаса и удвои обема си.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Намажете тутманика с белтъка, като внимавайте да не слагате в разрезите защото ще се слепят при печене, може да намажете и с жълтък.
Поръсете по желание със семена, аз ползвах ленено семе.
Сложете тавата във фурната и печете 30-40 мин, като я наблюдавайте, ако започне да чернее от горе метнете лист алуминиево фолио.
Извадете изпечения тутманик и оставете да се охлади леко върху метална скара.
Тутманика става като памук, с хрупкава коричка, много сирене и аромат на масло.

царски тутманик след изпичане

пухкав тутманик като памук

отчупен памук тутманик