Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
събота, 15 декември 2018 г.
Негърче - сладкиш с какаова глазура
Този сладкиш го обожавам, мога да го ям всеки ден и
със сигурност няма да ми омръзне. Сочен, мек, какаов и лесен за приготвяне,
негърчето се нарежда на едно от челните места в класацията ми за топ сладкиши.
Със сигурност много от вас са го опитвали и знаят, че е неустоим. Предлагам ви
рецептата по която от години го приготвям и винаги е много сполучлива. Важно е
да ползвате добро какао, аз в този случай сглупих и взех че си купих био какао,
за да видя какво му е толкова по различно от другите, но се оказа че на вкус си
е същото, тоест не усетих някаква разлика, а и сладкишът ми стана някак по
бледо кафяв на цвят, което не ми хареса, но вече ще си знам J Опитайте,
заслужава си J
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
За тестото: Брашно 2 ½ ч.ч Захар – 1 ½ ч.ч Бакпулвер – 15 г Какао – 2 с.л Яйца – 3 бр Кисело мляко – 1 ч.ч Олио – ½ ч.ч Ванилия – 1 прахче За глазурата: Прясно мляко – 100 мл Масло – 60 г Какао – 3 с.л Захар – 3 с.л За намазване: Олио – 1 с.л
Начин на приготвяне:
Всички продукти
трябва да са на стайна температура, вместимостта на чаената чаша с която
измервах е 200 мл. Разбийте яйцата със захарта до получаване на бяла
кремава консистенция, добавете олиото до пълното му поемане, накрая сложете
киселото мляко. Пресейте брашното, бакпулвера, ванилия и какаото. Сипвайте по малко от сухите съставки към яйчената
смес, ползвайки бъркалка или шпатула до пълното им поемане и получаване на
кексово тесто. Подмажете с олио тава с диаметър 28 см, или
средна по големина правоъгълна тавичка. Изсипете сместа в тавата и сложете във фурна на 170
градуса да се пече. Печете сладкиша за 30-40 мин или до суха клечка. Извадете и
охладете. Направете глазурата за негърчето като в касерола или
малка тенджерка смесите продуктите, сложете на котлона и гответе до кипване на
сместа като непрекъснато разбърквайте за да не захване и загори. Разрежете сладкиша на парчета, може да го надупчите
произволно и с клечка, за да може глазурата да проникне в него. Изсипете
глазурата отгоре, подравнете, така че да го покрие изцяло и оставете да се
охлади.