Вкусно, тиквенно, сезонно и
супер сладко.. Това е десерта, който със сигурност мога да хапвам всеки ден без
да ми омръзне. Разкошен вкус, с неустоим карамелен аромат, мека тиква и нежен
крем, тази рецепта непременно тябва да опитате J
Продукти:
Тиква – 1 кг цигулка
Захар – 2 с.л
Вода – 1 ч.ч.
Масло – 1 ч.л
За закармела:
Захар – 150 г
За крема:
Прясно мляко – 1 л
Яйца – 8бр
Ванилия – 2 бр
Захар – 130 г
Начин на приготвяне:
Почистете тиквата и нарежете на парчета с дебелина 1
см.
Намажете тава с малко масло, подредете парчетата,
посипете с две лъьици захар, сипете водата и сложете в загрята фурна на 180
градуса за 30 мин до омекване.
Направете карамела, ползвайте тефлонов или керамичен
тиган, разстелете захарта, сложете го на котлона и разтопете до златист
карамел. Важно е да не се бърка захарта, защото ще стане на бучки, леко с ръка
повдигайте и раздвижвайте тигана докато се стопи.
Изсипете карамела на дъното на кръгла тава с диаметър
не повече от 26 см. Ако ползвате по широка тава няма крема ще стане плосък и
няма да се получи височина.
Разстелете карамела по цялото дъно като леко завъртате
и накланяте тавата. Не го пипайте, карамела е много горещ!
Готовата тиква изжадете и внимателно преместете
парчетата тиква върху още топлия карамел. Така те ще залепнат и няма да ви
изплуват на повърхността като залеете с крема. Оставете да се охлади.
Затоплете млякото в тенджерка, сипете захарта и
ванилията, разбъркайте докато се разтопи. Млякото трябва да е топло, но не
горещо.
Махнете от котлона. В купа разбийте яйцата и на тънка
струя сипете по малко от млякото като бъркате непрекъснато, така че да
изравните температурите на двете смеси и да не се пресечат яйцата.
Когато сте темперирали, може да изсипете яйчената смес
внимателно при млякото, пак при непрекъснто разбъркване. Вземете цедка и
задължително прецедете сместа.
Сипете получената смес внимателно в тавата върху
тиквата и карамела.
Поставете във фурната, пуснете на 160 градуса и печете
за час до стягане и златист цвят.
Извадете, охладете и приберете в хладилник.