понеделник, 11 май 2020 г.

Панирана коприва


Панирана коприва

Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
https://www.youtube.com/@flavorsandaromas
За пръв път преди няколко години хапнах панирана коприва и останах очарована, че това растение може да стане толкова вкусно и хрупкаво. От тогава всяка година, когато излезе копривата често панирам на моето семейство и много им се харесва. Има няколко варианта за панировката, стандартната с брашно и яйца, която ползвам аз и вариант за паниране с бира, който също съм опитвала, но според мен не толкова сполучлива.
Панираната коприва може да поднесете като мезе, гарнитура или дори като основно с лек чесново - млечен сос. Как ще я хапнете или приготвите изборът е ваш, опитайте, наистина е вкусна и някак различна.

Продукти: за 4 порции

Коприва – 300 г млади връхчета
Яйца – 4 бр
Брашно – около 100 г
Сол – на вкус
Черен пипер – 1 щипка
Прясно мляко – 50 мл
Бакпулвер – 1 к.л
Олио – около 200 мл за пържене

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте връхчетата коприва, като оставите малка част от дръжките. Поставете в гевгир  да се отцедят от водата.
Разбийте яйцата с малко сол и черен пипер, добавете прясното мляко и при непрекъснат бъркане добавяйте от брашното с бакпулвера до получаване на смес подобна на каша. Сместа трябва да е с консистенция малко по гъста от боза.
Ползвах бакпулвер, защото с него сместа покриваща копривата бухва и придава пухкавост на панировката.
Вземете две-три връхчета коприва, хванете ги за дръжките, съберете ги на снопче и ги потопете в панировката.
Поставете в загрято олио и пържете от двете страни до златосто- кафяв цвят. Така процедирайте до изчерпване на копривата, като може да пържите по няколко снопчета коприва на веднъж, важно е да има място в тигана по между им.
Извадете и отцедете върху домакинска хартия.
Поднесете топли, но не горещи.