Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
Продукти:
Яйца – 4 бр
|
Брашно – 200 г
|
Захар – 200 г
|
Бакпулвер – 15 г
|
Сол – 1 щипка
|
Какао – 80 г
|
Масло – 100 г
|
Ванилия – 1бр
|
Кисело мляко – 150 г
|
Шоколад – 150 г 70% какао
|
Круши – 4 бр среден размер
|
За намазване на формата:
|
Олио – 2 с.л
|
Брашно – 2 с.л
|
Пудра захар – за поръсване
|
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Сложете в купата на миксера маслото и захарта и
разбийте до пухкава консистенция. Добавете яйцата едно по едно като
непрекъснато разбивате до пълното им усвояване и накрая сложете киселото мляко.
Пресейте в друга купа брашното, ванилия, какаото,
малко сол и бакпулвера.
Съединете сухите с течните съставки и разбъркайте до
получаване на гъсто кексово тесто.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте, обелете и нарежете крушите на половина.
Внимателно издълбайте средната им част със семките и ги махнете.
Подмажете форма за кекс с олио и поръсете с брашно,
след което изсипете кексовата смес в нея.
Отгоре с разстояние една от друга наредете половинките
круши, така че издълбаната им страна да сочи към вас.
Начупете шоколада на парчета и в издълбания център на
всяка круша сложете по парче шоколад.
Останалия шоколад разпределете и сложете в сместа между
крушите, като само леко пуснете парчетата, без да ги натискате на вътре.
Сложете формата във фурната и печете кекса за около 40
мин като след 25-та минута го проверявайте с клечка забодена в най – дебелата му
част, когато излезе суха, значи е готов. При проверката внимавайте да не бодете
в крушите или в шоколада, защото забодена там тя ще ви излиза влажна.
Готовия кекс извадете от фурната, прокарайте нож по
стените на формата за да се отдели и внимателно преместете върху решетка да се
охлади. Кекса не се обръща, поднася се с крушите на горе пожелание леко поръсен
с пудра захар.
Да ви е сладко J