сряда, 8 август 2018 г.

Шоколадов кекс с круши



Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)

Продукти:

Яйца – 4 бр
Брашно – 200 г
Захар – 200 г
Бакпулвер – 15 г
Сол – 1 щипка
Какао – 80 г
Масло – 100 г
Ванилия – 1бр
Кисело мляко – 150 г
Шоколад – 150 г 70% какао
Круши – 4 бр среден размер
За намазване на формата:
Олио – 2 с.л
Брашно – 2 с.л
Пудра захар – за поръсване

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Сложете в купата на миксера маслото и захарта и разбийте до пухкава консистенция. Добавете яйцата едно по едно като непрекъснато разбивате до пълното им усвояване и накрая сложете киселото мляко.
Пресейте в друга купа брашното, ванилия, какаото, малко сол и бакпулвера.
Съединете сухите с течните съставки и разбъркайте до получаване на гъсто кексово тесто.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте, обелете и нарежете крушите на половина. Внимателно издълбайте средната им част със семките и ги махнете.
Подмажете форма за кекс с олио и поръсете с брашно, след което изсипете кексовата смес в нея.
Отгоре с разстояние една от друга наредете половинките круши, така че издълбаната им страна да сочи към вас.
Начупете шоколада на парчета и в издълбания център на всяка круша сложете по парче шоколад.
Останалия шоколад разпределете и сложете в сместа между крушите, като само леко пуснете парчетата, без да ги  натискате на вътре.
Сложете формата във фурната и печете кекса за около 40 мин като след 25-та минута го проверявайте с клечка забодена в най – дебелата му част, когато излезе суха, значи е готов. При проверката внимавайте да не бодете в крушите или в шоколада, защото забодена там тя ще ви излиза влажна.
Готовия кекс извадете от фурната, прокарайте нож по стените на формата за да се отдели и внимателно преместете върху решетка да се охлади. Кекса не се обръща, поднася се с крушите на горе пожелание леко поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко J