сряда, 21 октомври 2015 г.

Сладка пита с праскови



Рецептата е по идея на Ваня Джорджевич, малко промених съставките на тестото, но оформлението е изцяло по нейн модел и се получи изключително красиво, за което и благодаря :)

Необходими продукти:
800гр брашно тип 500
400мл хладко прясно мляко
125гр краве масло
200гр захар
1с.л.оцет
3бр яйца
1бр яйчен жълтък
1щипка сол
1с.л. мед
1кубче прясна мая
1бр компот от праскови
Начин на приготвяне:
В купичка сипете 100мл от прясното мляко(леко затоплено) с 1с.л. от захарта и в него разтворете маята.Оставете на топло докато шупне.
Брашното се пресява,прави се кладенче и в него сложете яйцата, оцета , солта, разтопеното масло и меда. Размесете с ръце като постепенно сипвате от шупналата мая, след което постепенно добавяйте и от прясното мляко като замесвате до получаване на еластична хомогенна топка тесто. Покрийте готовата тестена топка с влажна чиста кърпа и оставете на топло място за 1час докато втаса и удвои обема си.
Количествата на бращното и млякото са ориентировъчни, ако е необходимо при замесването добавете още брашно или мляко до получаване на меко и гладко тесто.
През това време подгответе прасковите като ги отцедите, след това нарежете на полумесеци и ги оставете върху домакинска хартия да се подсушат от сока.
Готовото тесто разделете на две половини, едната разточете в кръг с диаметъра на тавата в която ще печете.
Поставете готовата кора на дъното в намазнената тава.
Другата половина разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чашка отрежете кръгове. Готовите кръгчета започнете да редите в тавата върху тестената основа, под наклон като ги редувате с парченца праскови, които леко да се застъпват.
Ако получените кръгчета не са ви достатъчни за оформянето на питата, съберете изрезките от тестото, омесете отново и разточете пак и отрежете още кръгове, а ако не са ви необходими повече, съберете изрезките на тесто и поставете в плик, който сложете във фризера, за да използвате за друга рецепта.
Намажете питата с разбит жълтък и оставете отново за 30мин да втаса.
Печете във фурна на 170градуса около час до получаване на златист цвят.
Накрая поръсете с пудра захар.









Рецептата е адаптирана от ТУК