Продукти:
- агне –около 6 кг /половин агне/
- сол - 1 с.л
- черен пипер - 1 ч.л
- зехтин - 50 мл
- червен пипер - 1 с.л
- бульон - 350 мл зеленчуков
- За
гарнитура
- картофи - по желание
Начин на приготвяне:
Сложете в купа зехтина със солта, черен и червен пипер
и разбъркайте.
Поставете месото в голяма тава и хубаво втрийте подправките в агнешкото, около него сипете и бульона.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и поставете в загрята фурна на 200 градуса за 20 мин, след което намалете на 160 градуса и гответе два часа и половина.
Накрая махнете фолиото, проверете готовността на месото с вилица, трябва да е крехко и да се отделя от костта, при необходимост го допечете още.
За перфектен загар на вашето агнешко печено и хрупкава кожичка ще трябва да печете без фолиото за още 30 мин, като увеличите градусите.
Бележки: Ако желаете, може да обелите половин килограм картофи, нарежете ги и ги добавете към месото 40-50 мин преди края на печенето.
Поставете месото в голяма тава и хубаво втрийте подправките в агнешкото, около него сипете и бульона.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и поставете в загрята фурна на 200 градуса за 20 мин, след което намалете на 160 градуса и гответе два часа и половина.
Накрая махнете фолиото, проверете готовността на месото с вилица, трябва да е крехко и да се отделя от костта, при необходимост го допечете още.
За перфектен загар на вашето агнешко печено и хрупкава кожичка ще трябва да печете без фолиото за още 30 мин, като увеличите градусите.
Бележки: Ако желаете, може да обелите половин килограм картофи, нарежете ги и ги добавете към месото 40-50 мин преди края на печенето.