вторник, 2 април 2019 г.

Шоколатопита



Отдавна се каня да направя този сладкиш и все отлагам. Вчера обаче се поразрових в интернет и случайно ми попадна рецептата, явно му беше дошло времето.
Шоколатопита е гръцки сладкиш, изключително сочен, сладък и шоколадов – истинска сладка бомба.
Държа да отбележа че съм направила малки промени като добавих компот от праскови (много време ми се пречка пред очите и се чудя къде да го наместя) вие може да ги пропуснете, намалила съм малко захарта и пак стана много сладък.
За сладкиша изгледах много рецепти и във всяка го приготвиха по различен начин. Може да си направите сладкиша да го опечете, след което да залеете със захарно - какаов сироп (захар, вода и какао) и накрая да покриете с шоколадов ганаш. Друг вариант е да направите захарно – какаов сироп, от който да отделите 1 ч.ч, а останалото да смесите с продуктите за сладкиша, печете, режете и заливате с отделената 1 ч.ч сироп. Аз избрах вариант, който най ми хареса, като вместо да правя сироп ползвах този от прасковения компот, вие ако не слагате праскови ще трябва да си забъркате такъв от захар и вода. Обожавам подобни десерти, много харесвам Негърче, което много наподобява шоколатопитата, но този сладкиш стана хем сиропиран, хем шоколадов, всичко хубаво в едно невероятно калорично изкушение. Снимките ми както винаги не станаха добри, но пък не ми пука, важно е че си заслужава да се опита. Хващайте миксера и не се колебайте, на нас ни стана любим.

Продукти:
За сладкиша:
  • 4 яйца
  • 250 г захар
  • 1 бр ванилия
  • 115 г разтопено масло (не горещо)
  • 240 мл прясно мляко
  • 270 г брашно
  • 20 г бакпулвер
  • 40 г какао (качествено)
  • 8-10 половинки праскови (компот)
За глазурата:

300 г сметана течна сладкарска
300 г шоколад натурален
200 г сироп ( от компота)

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да със стайна температура.
Изцедете добре плодовете праскови от компота, хубаво е да ги подсушите внимателно с домакинска хартия.
Пресейте брашното, какаото и бакпулвера в купа, разбъркайте.
В друга купа разбийте яйцата със захарта до пухкава крем смес, добавете ванилия, разтопеното масло и сипете млякото.
Разбъркайте до еднородна смес и постепенно на етапи добавете сухите съставки ( брашното, какао, бакпулвер) като постояно бъркате до поемане и получаване на гладка кексова смес без бучки.
Намажете тавичка за печене с малко масло и поръсете с какао, аз предпочетох да сложа хартия за печене като целта ми беше по лесно изваждане от формата, но сладкиша е толкова сочен, че и хартията не помогна.
Изсипете сместа в тавичката и отгоре подредете половинките праскови. Печете на 180 градуса за около 45 мин или до „суха клечка”.
При готовност извадете от фурната и охладете за час.
Сложете сметаната и сиропа от компота в касерола, разбъркайте и затоплете на котлона като внимавайте да не кипне. Махнете от котлона и добавете начупения шоколад. Оставете за няколко минути да се разтопи шоколада и започнете да бъркате до получаване на гладка шоколадова смес.
Нарежете сладкиша на парчета, с клечка надупчете парчетата, така че при заливане с глазурата тя да поеме и във вътрешността на десерта.
Излейте шоколадовата глазура още докато е топла и оставете сладкиша да се охлади за 2 часа.