неделя, 4 октомври 2015 г.

Баклава


Необходими продукти:
за тестото:
3 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
200 мл олио
10 г бакпулвер
250 мл краве прясно мляко
1 кг брашно тип 500
за сиропа:
4 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
1/2 лимон
за плънката:
2 ч.ч. орехови ядки смлени
за поръсване:
200 г царевично нишесте
за намазняване:
125 г краве масло
Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто от брашното, прясното мляко, яйцата, оцета, солта, бакпулвера и олиото. Прави се на руло и се разделя на 21 части. От всяка част се прави тънка кора с големината на десертна чиния (около 1 педя) – общо 21 кори. Разделят се на три групи от по седем кори. Започва се с първата група – слага се първата кора на кухненския плот, ръси се с царевично нишесте, слага се друга върху нея, пак нишесте и така всичките седем, след което се разточват на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече. 
Намаслява се дъното на тава (38-40 см), слага се голямата кора, поръсва се с част от орехите. Действието се повтаря с останалите две групи – кора, нишесте, отгоре пак кора… Точи се на една голяма и се слага върху другата готова кора в тавата, поръсва се пак с орехи. Следва третата група, процедурата е същата – разточват се на една голяма кора, която се слага в тавата.

 Баклавата се нарязва и се залива с разтопеното масло, пече се до златисто на 170 градуса за около 40-50 мин.
Приготвя се сироп от захарта и водата заедно със сока на половин лимон. С този сироп се залива изстиналата баклава. Сиропът може да се направи и предварително, като се остави да се охлади и да се залее топла баклавата. Важно е само едното от двете да е студено, а другото – топло. Оставя се в хладилник поне 12 часа, докато поеме хубаво сиропа, сервира се добре охладена.