четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Катмички-душички



Душички,така ги нарекох ,защото се получиха толкова пухкави и мекички,че бяха изядени буквално за няколко минути.Този път реших да пробвам смесени с прясно мляко и вода и пак станаха разкошни.Подготвят се сравнително бързо,само чакането да втаса сместа отнема малко време,но после при печене при добре загрят тиган стават бързичко.Ако имате сач,използвайте го,вкусът е неповторим. Опитайте и споделете :)

Продукти:
3бр яйца
1щипка сол
1с.л. захар
7гр суха мая
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч вода
50гр краве масло
Брашно-до гъсто тесто като боза


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват,млякото се затопля и в него се разтваря маята със захарта,след което се добавят към яйцата заедно със водата и солта.При непрекъснато разбиване се добавя брашно до получаване на тесто с гъстотата на боза.Сместа се оставя в купата покрита със фолио за 30мин на топло да удвои обема си.
В загрят тефлонов тиган или сач се сипва с черпак от сместа и се разнася,печат се като по основата на катмите се получават многобройни дупчици,след което се обръщат и от другата страна.
Всяка катма се маже с разтопено масло и се гарнира пожелание,в случая моите са намазани със двуцветен какаов крем и навити на руло.

Ако ползвате тефлонов тиган за палачинки не е необходимо да се намазва с масло,за друг тиган или сач препоръчвам да се намаслява преди всяка катма.
От тази смес на мен ми се получиха 20бр катми





2 коментара:

  1. това, ако е без яйца, са си направо родопски катми.
    Разкошно са направи и ми харесаха.
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Не съм сигурна обаче без яйца дали ще са толкова вкусни и пухкави но ще пробвам и родопски вариант :)

      Изтриване