Патладжани ветрило с бекон и чедър
Днес
сме на меню с патладжани или сини домати както ги наричаме.
Този така интересен
зеленчук е основна съставка за много вкусни гозби и разядки като тюрлю
гювеч, рататуй, имамбаялдь, кьопоолу, баба гануш и др. Аз обаче ви предлагам
рецепта за по различни патладжани, опитайте и споделете
Продуктите
са за три средно големи патладжана
50 гр.сирене чедър
150 гр.кашкавал
1 щипка мащерка
20 гр.сол
30 мл зехтин
150 гр.бекон пушен
150 гр.сирене краве
3 ск.чесън
2 бр.домати
3 бр.патладжани
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и на всеки се правят няколко разреза по
дължина, като в края при дръжката си трябва да останат цели. Посоляват се
обилно и се слагат в купа със студена вода за 1час, за да се отстрани горчивия
им сок, след което отново се измиват обилно с вода и подсушават.
През това време се приготвят останалите продукти, като доматите,
краве сиренето и скилидките чесън се нарязват на тънки филийки.
На
дъното на тава се слага хартия за печене, подреждат се патладжаните, като във
всеки разрез се слага парче сирене, чесън, парчета домат и бекон. Посоляват се,
поръсват се с мащерка и се поливат с малко зехтин, притискат се леко, така че
да се разтворят като ветрило.
Тавата
се покрива с алуминиево фолио и се пекат на 200 С за 1 час. Отстранява се
фолиото, запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Кашкавалът се нарязва на тънки парченца, слага се сирене чедър
върху всеки разрез на патладжаните, и отгоре се поставят резенчета кашкавал.
запичат
се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Патладжаните
се запичат още за около 10 мин до разтопяване на сирената.
В
случая съм използвала чедър тост, за по-добри резултати,
потърсете първокласно сирене Чедър.