понеделник, 14 декември 2015 г.

Лесна Баклава


Тази баклава е изключително лесна и подходяща за всички които не разполагат с много време за приготвяне на класическата турска баклава с точене и месене на безброй кори.
Получава се също толкова вкусна, сочна и сладка, опитайте и ще се уверите :)
Моята баклава вече има и направено видео с всички подробности по приготвянето и. 
Видеото към рецептата ми е направена от администраторите на сайта gotvach.bg и може да видите малко по надолу.

Необходими продукти:
1пакет точени кори за баница (Фамилия)
2ч.ч смлени орехи
1ч.ч пшеничен грис
150гр краве масло
1с.л. олио
За захарния сироп:
1кг захар
1л вода
2бр ванилия
1бр мандарина
Начин на приготвяне:
Първо направете захарния сироп като в касерола поставите водата, захарта, ванилията и настърганата кора и сока от мандарината. Разбъркайте всичко и оставете да кипне, нека поври около 15мин докато се посгъсти. Оставете готовия сироп на студено да се охлади.
Важно правило при сиропираните десерти е едно от двете, печивото или сиропа трябва да е студено, в случая ще залеем топлата баклава със студен сироп.
Подмажете тавата в която ще печете с олио, след което вземете 5бр кори, сложете ги в тавата, поръсете с част от гриса, след това поръсете обилно с орехи и сложете отгоре още 5бр кори. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите, като е добре да има поне 3реда. 
Накрая се завършва само с кори, нарязва се на парчета и се залива с разтопеното масло, като се намазва добре навсякъде.
Поставете готовата баклава в загрята фурна на 180градуса за 20-30мин или до златист цвят.
Извадете я изпечена и я залейте със студения сироп.

Оставете на студено за минимум 8 часа, а най добре за денонощие да се сиропира и попие добре.