понеделник, 14 декември 2015 г.

Лесна Баклава


Тази баклава е изключително лесна и подходяща за всички които не разполагат с много време за приготвяне на класическата турска баклава с точене и месене на безброй кори.
Получава се също толкова вкусна,сочна и сладка,опитайте и ще се уверите :)

Необходими продукти:
1пакет точени кори за баница (Фамилия)
2ч.ч смлени орехи
1ч.ч пшеничен грис
150гр краве масло
1с.л. олио
За захарния сироп:
1кг захар
1л вода
2бр ванилия
1бр мандарина
Начин на приготвяне:
Първо направете захарния сироп като в касерола поставите водата,захарта,ванилията и настърганата кора и сока от мандарината.Разбъркайте всичко и оставете да кипне,нека поври около 15мин докато се посгъсти.Оставете готовия сироп на студено да се охлади.
Важно правило при сиропираните десерти е едно от двете,печивото или сиропа трябва да е студено,в случая ще залеем топлата баклава със студен сироп.
Подмажете тавата в която ще печете с олио,след което вземете 5бр кори,сложете ги в тавата,поръсете с част от гриста,след това поръсете обилно с орехи и сложете отгоре още 5бр кори.Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите,като е добре да има поне 3реда. Накрая се завършва само с кори,Нарязва се на парчета и се залива с разтопеното масло,като се намазва добре навсякъде.





Поставете готовата баклава в загрята фурна на 180градуса за 20-30мин или до златист цвят.
Извадете я изпечена и я залейте със студения сироп.Оставете на студено за минимум 8часа,а най добре за денонощие да се сиропира и попие добре.







1 коментар: