вторник, 20 септември 2016 г.

Пухкави банички в гювечета



Разкошни, много пухкави и мекички!
Идеята за тези банички не е моя, видях ги преди година някъде в нета и ги бях записала като рецепта чакаща да бъде опитана. За съжаление не съм записала източника и не мога да назова автора, но ако някой си познае идеята, нека ми пише, с удоволствие ще напиша името му.
Няма да ви ги хваля много, само ще ви кажа че наистина трябва да ги опитате.
Приготвят се сравнително лесно и са чудесни за детска закуска. Ето и рецептата:

Продукти: за 6бр
  • кори за баница - 12 листа Златната царица
  • масло - 50 г стопено
  • сирене - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 600 мл
  • сол
  • масло - 60 г твърдо
  • олио - 6 ч.л за намазване
Начин на приготвяне:
За тази рецепта ще са ви необходими 6 бр. гювечета или други керамични или глинени купички, подходящи за термична обработка.

За всяко гювече ще ви трябват по две кори. Аз ползвах точени кори Фамилия. Ако ползвате по дебели кори ще трябва да увеличите количеството на яйцата и прясното мляко.

Намажете всяко гювече с малко олио. Вземете една кора, намажете я със стопено масло, сложете втората върху нея и отново намажете с масло.

Разпределете си сиренето по около 50 г за всяка баничка. Натрошете сиренето и поставете в единия край по дължина на кората като пътечка.

Навийте на руло и сложете във купичката като навиете кората като охлюв. Така направете и с останалите кори и запълнете всички гювечета. Разбийте яйцата със прясното мляко и добавете щипка сол.

Сипете от сместа във всяка купичка, разпределете я по равно. Отгоре корите трябва да са намокрени добре. Отрежете от маслото по около 10 г и сложете в средата на всяка кора в купичките. Сложете във фурната и загрейте на 170 градуса. Печете баничките около 40мин до златист цвят.

Извадете от фурната и с нож минете около стените на гювечетата леко за да се отлепят баничките. Извадете ги и оставете да се поохладят върху метална скара, за да станат хрупкави.

Ако ги предпочитате по мекички ги сложете в чиния и хапнете с удоволствие. Тези банички стават изключително пухкави и вкусни, за тях няма да ви е необходим бакпулвер или сода, достатъчно добре си бухват от яйцата.







Няма коментари:

Публикуване на коментар