Тифин пастички
Изключително сладък английски десерт, широко популярен и в
Америка. По оригинална рецепта се покрива с чист разтопен шоколад, но
съществуват много импровизации, които са усъвършенствали този прекрасен десерт.
Ако можете да устоите, оставете го добре да се охлади и стегне. Ползвайте
тавички с по-малък диаметър или сантиметри на страните, така ще получите
по-голяма височина. Много наподобява сладък салам, който често си приготвяме.
Много калорично, но и много сладко!
Продукти:
· бисквити - 250 г за торта Роден край
· стафиди - 100 г
· фурми - 5 бр
· кайсии - 5 бр сушени
· ром - 3 с.л.
· масло - 200 г
· шоколад - 100 г
· какао - 2 с.л.
· сироп - 3 с.л. златен или мед
· за шоко слоя
· шоколад - 200 г млечен
· сметана - 150 мл, течна, сладкарска
Начин на приготвяне:
Сложете в блендер и смелете бисквитите на по едро,
ако нямате използвайте плик и чукче за пържоли и ги натрошете. Сложете ги в
купа.
Нарежете кайсиите и фурмите на дребни парченца. Накиснете стафидите в рома.
Сложете в касерола маслото, загрейте на котлона и разтопете, добавете златен
сироп и какаото, разбъркайте и натрошете шоколада.
Разбъркайте до разтопяване на шоколада и получаване на еднородна смес. Сложете
в купата при бисквитите кайсиите, фурмите и стафидите с рома. Сипете
шоколадовата смес и разбъркайте.
Поставете в квадратна тавичка или кръгла хартия за печене и изсипете сместа.
Изравнете, загладете и сложете във хладилника да стегне за час.
Направете шоколадовия слой, като загреете сметаната в касерола на котлона и
преди да кипне я махнете. Начупете шоколада в нея и оставете за минута да
омекне, след което разбъркайте до получаване на гладък шоколадов ганаш.
Извадете тавичката с тифина от хладилника и залейте с шоколадовия ганаш,
изравнете и поставете пак на студено за минимум 6 часа да стегне.
При сервиране извадете от хладилника, внимателно отлепете отстрани хартията и
нарежете на квадрати.