понеделник, 5 декември 2016 г.

Скумрия на скара



В тон с предстоящия празник днес ще предложа няколко рибни рецепти, които са бързи, лесни и вкусни. За тази специално всеки знае как да си я приготви, но все пак публикувам начина на приготвяне за младите и неопитни домакини. Е, не е шаран и няма как да е, защото не го обичам, за мен е изключително безвкусна, тинеста и пълна с кости риба. Много хора приготвят шаран, само за да почетат празника и хапват по малко от нея, но аз предпочитам да си хапна вкусна риба и скумрията е едно добро предложение.

Продукти:
скумрия - 3 бр
сол
черен пипер
лимон - 2 бр
зехтин - 3 с.л
Начин на приготвяне:
Почистете скумрията от главата и вътрешностите. Ако е прясна сложете я за малко във фризера да стегне, така ще я изчистите по лесно. Измийте я добре под течаща вода и разрежете по средата на две, без да я разделяте до край, нека двете филета останат свързани.
Измийте лимоните, разрежете единя и изцедете сока. Полейте рибите със лимоновия сок и зехтина, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.
Загрейте скара, грил тиган или барбекю и сложете парчетата първо с кожата на долу. Печете рибата за няколко минути от двете страни, трябва да обърнете рибата, когато е добре изпечена от едната страна и лесно се отлепя от скарата. Ако не се отлепя лесно, не я пипайте, защото ще се разчупи и скашка.
Поднесете с резени лимон, пюре или салата. Внимавайте за костите, ако предпочитате предварително филетирайте и изчистете костите!