Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
Голяма вкусотия! Рецептата е адаптирана от предаване на Гордън Рамзи и още когато видях как го приготвя лигите ми потекоха. :) Много сполучлива рецепта за печено пиле, плънката е страшно вкусна, пилето е с хрупкава коричка, сочно и изключително крехко. Направете го, заслужава си! :)
Продукти:
пиле - около 1300 г цяло
червен пипер - 1 ч.л. пушен
сол
черен пипер
зехтин - 2 с.л
за плънката:
зехтин - 2 с.л.
боб - 420 г зрял консерва
лук - 1 глава червен
лук - 1 глава кромид
чесън - 2 скилидки
свински гърди - 300 г
чушка - 1 бр. червена
сол
черен пипер
мащерка
лимон -1 бр.
вино - 150 мл бяло
бульон - 150 мл пилешки
Начин на приготвяне:
Почистете пилето и го намажете с кашичка от зехтина, сол, черен и червен пипер.
Хубаво го натъркайте от всички страни.
Направете плънката като сложите в тиган зехтина, загрейте на котлона и
добавете нарязаните на дребни парчета свински гърди.
Гответе до златисто.
Почистете и нарежете на ситно двата вида лук, чесън и червена чушка.
Добавете ги в тигана при месото и запържете до омекване на зеленчуците,
отцедете консервата варен боб и го добавете в
тигана.
Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Гответе минута и махнете от котлона.
Обърнете пилето с шията надолу, сложете плънката в отвора му, напълнете го хубаво.
Почистете и
измийте лимона много добре с четка под течаща гореща вода.
С нож направете няколко бода по кората му,
колкото да се надупчи леко и с него запушете отвора на пилето, така че да не излиза плънката. Сипете в тавичка виното и бульона, поставете пилето и покрийте тавата с алуминиево фолио.
Ако
случайно ви е останала от плънката я сложете в тавата.
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата.
Печете пилето за час, след което извадете тавата,махнете фолиото и
допечете още 15 минути до получаване на златист цвят на пилето.
Поднесете пилето, разделено на порции с част от плънката