вторник, 7 март 2017 г.

Ориенталска салата с патладжани



Днес съм с предложение за салата с леко ориенталски вкусове, която е интересна, вкусна и наситена с аромати, които ще възбудят вкусовите ви рецептори. Харесвам много патладжаните, намират се целогодишно на пазара и комбинирани с правилните съставки са истинско изкушение. Салатата се приготвя лесно, а за начинаещите кулинари е едно добро предложение, с което да блеснат пред близки и приятели.

Продукти: за 3 порции
·  патладжани - 2 бр.
·  червен пипер - 1 ч.л. пушен
·  сол
·  мащерка - 1 ч.л.
·  черен пипер
·  зехтин - 3 с.л. за патладжана
·  краставици - 1 бр. малка
·  пресен лук - няколко стръка
·  чесън - 3 скилидки
·  балсамов оцет - 2 с.л.
·  мед - 1 с.л.
·  зехтин - 2 с.л.
·  магданоз - няколко стръка
·  лимони - 1/2 бр

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и ги нарежете на тънки парчета по дължина. Сложете ги в чиния и поръсете със сол. Оставете ги така за 30 минути да пуснат горчивата вода, след което ги подсушете хубаво с домакинска хартия.

Поръсете всяко парче патладжан със зехтин, червен пипер, мащерка и черен пипер и хубаво натъркайте с ръце подправките в тях.

Нагрейте грил тиган или скара и запечете парчетата патладжан до златисто от двете страни. Сложете ги в чиния, при тях с помощта на картофобелачка нарежете тънки парчета от краставицата.

В купичка сложете зехтина, балсамов оцет, меда, лимонов сок, сол и нарязани на ситно чесън и бялата част на два стръка пресен лук. Опитайте сместа и подправете с още нещо ако е необходимо.

С тази смес залейте патладжаните и краставицата. Поръсете с магданоз и украсете с парчета лимон. Салатата се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да се овкуси.