Доро Уат неслучайно е
националното ястие на Етиопия, то е и най-известната африканска яхния.
Традиционно се приготвя изцяло на котлон в тенджера, като лукът се задушава
бавно на слаб огън, пилешкото е нарязано на малки парчета, силно пикантна е и
прилича по скоро на каша. Сервира се върху етиопска пърленка, наречена инджера,
като се използва вместо прибори- отчупва се от пърленката и се топи в яхнията.
Типично за яхнията е огнено-червената пикантна подправка бербере- това е смес от различни подправки (семена от кимион, кориандър, кардамон, бахар, карамфил, сминдух, черен пипер и сушени червени люти чушки). Всички тези семена и зърна се запичат леко, колкото да освободят аромата си и се смилат.
Аз естествено бербере не можах да си намеря, затова си смесих посочените подправки, като ползвах и червен пипер. Реших да не следвам оригиналната рецепта, защото предпочитам месото запечено и самата яхния в готов вид има кашеста структура, която исках да избегна.
За всички, които се решат да опитат, ще кажа, че аз се влюбих в това ястие, страшно вкусно е :)
Това ястие е моя версия на традиционната етиопска яхния и в никакъв случай не е класическата оригинална рецепта.
Продукти: за 6 порции
Типично за яхнията е огнено-червената пикантна подправка бербере- това е смес от различни подправки (семена от кимион, кориандър, кардамон, бахар, карамфил, сминдух, черен пипер и сушени червени люти чушки). Всички тези семена и зърна се запичат леко, колкото да освободят аромата си и се смилат.
Аз естествено бербере не можах да си намеря, затова си смесих посочените подправки, като ползвах и червен пипер. Реших да не следвам оригиналната рецепта, защото предпочитам месото запечено и самата яхния в готов вид има кашеста структура, която исках да избегна.
За всички, които се решат да опитат, ще кажа, че аз се влюбих в това ястие, страшно вкусно е :)
Това ястие е моя версия на традиционната етиопска яхния и в никакъв случай не е класическата оригинална рецепта.
Продукти: за 6 порции
Пилешки бутчета – 3 бр
Червен лук – 5 глави големи
Чесън – 5 скилидки смлени
Джинджифил – 2 с.л смлян
Олио – 50 мл
Масло – 5 с.л
Доматено паста – 3 с.л
Сол
Черен пипер
Бербере – 1 ч.л
Вода – 400 мл
Яйца – 6 бр сварени
Начин на приготвяне:
Нарежете червения лук на
полумесеци.
Бутчетата разделете на две
части – долно и горно. Сложете ги в тава с малко олио и чаша вода и поставете
във фурната да се запекат за 30мин.
Сложете дълбока тенджера на
котлона, загрейте на силна температура и без да слагате никаква мазнина
поставете в нея лука, разбъркайте и гответе така лука няколко минути, след
което сложете 1 с.л вода, разбъркайте, намалете на средна температура и
захлупете.
Гответе лука 12мин докато
омекне , като периодично разбърквате, защото може да захване на дъното.
Махнете капака, сложете
смлените чесън и джинджифил, подправете със сол, черен пипер, бербере и сложете
доматената паста. Разбъркайте всичко много добре и сипете олиото. Гответе
няколко минути, след което сложете и маслото. Разбъркайте, сипете водата и
гответе под капак 10мин.
Извадете тавата с бутчетата,
махнете месото, сипете лучената смес и отгоре поставете парчетата месо. Сложете
във фурната и запечете на 180 градуса за 10мин, след което извадете тавата,
обелете сварените яйца, с нож направете няколко прореза по всяко яйце и ги
поставете в тавата. Разбъркайте така че яйцата да се овкусят и сложете пак във
фурната за 5мин, колкото да поемат яйцата от соса.