понеделник, 12 март 2018 г.

Неустоима крем пита



 Всеки път, когато реша да направя десерт си мисля за нещо шоколадово. Вероятно защото обичам шоколад и десертите ги свързвам с нещо шоколадово и наистина сладко. Да, обаче, в моето семейство не са шокоамниаци и те все искат десерт с крем. Днес ще ви представя рецепта за неустоим десерт с много крем, който се харесва от малки и големи. Рецептата си харесах от кулинарния блог Ossigeno, която може да видите: тук . Получи се разкошен десерт, при мен леко грубовата на външен вид, но много ни се хареса. 

Продукти: за 8порции
За блатовете:
Бутер тесто – 600 г
За крема:
Прясно мляко – 1 и ½ л
Захар – 1 ч.ч
Ванилия – 2бр
Пудинг – 2 бр ванилия
Нишесте – 150 г царевично
Масло – 120 г
За поръсване:
Пудра захар

Начин на приготвяне:

Чаената чаша е с вместимост 240мл, тавата е с размери: 32/20/7, за по добър резултат по възможност използвайте тавичка с дължина 25-27см. и по-малка ширина, по този начин пласта от крем ще е по висок.

Направете крема като в тенджерка сложите 1л от млякото заедно със захарта. Поставете на котлона и загрейте до кипване.
В купа сипете останалото мляко и разтворете двата пудинга и нишестето в него. Разбъркайте до получаване на еднородна смес подобно на кашичка.
Когато млякото кипне бавно на тънка струя изсипете сместа и разбърквайте непрекъснато до сгъстяване и получаване на гъст гладък крем. Махнете от котлона, нарежете маслото на парчета и го добавете към горещия крем заедно с ванилията. Разбъркайте до разтопяване на маслото. Покрийте крема с фолио и оставете да се охлади.
Подгответе блатовете като разточите леко бутер тестото. Разрежете го на две еднакви части, като може да подложите тавичката, и да разрежете по очертанията и. Ако ползвате по малка тавичка, намалете и количеството бутер тесто на 400 г
Сложете хартия за печене върху решетката на скарата. Вземете вилица и направете няколко бода с нея върху едната половина от тестото, така че при печене да не се издуе много (моето и надупчено се наду). Прехвърлете го върху скарата. Другата половина разрежете по дължина на половина, след което разрежете на приблизително еднакви парчета. Направете на всяко парче пак няколко бода с вилицата и ги поставете върху хартията на металната скара до цялото парче тесто.
Загрейте фурната на 200градуса и печете тестото за около 12мин до златисто. Извадете и оставете да се охладят.
Вземете тавичката и сложете цялото парче бутер тесто, отгоре изсипете целия крем и изравнете. Най – отгоре подредете разрязаните парчетата тесто, като леко ги натиснете в крема. Оставете крем питата да се охлади и приберете в хладилник за минимум 6 часа за да може да стегне.
Накрая поръсете с пудра захар и разрежете.