"Картофель
по-княжески" е рецепта от руската кухня, картофките са се
приготвяли в миналото основно от възрастните хора, като са били традиционно
поднасяни на празничната трапеза за деня на християнските апостоли Св. Петър и
Павел. До
ден днешен тази рецепта е предпочитана от руските народи, а аз горещо ви
препоръчвам да опитате. Приготвяла съм ги много пъти и дори съм
експериментирала като съм добавяла кашкавал, различни подправки, дори колбас, но
за мен лично класическата рецепта е най-сполучлива. Изключително проста за
приготвяне с малко продукти, но много вкусна рецепта. Картофите е добре
да изберете сравнително дребни и с горе-долу еднакъв размер, и по възможност да
са пресни. Тавата, в която ще печете трябва да е с по малки размери, формата е
без значение, моята е квадратна 20/20 йена, но ако имате глинена или керамична
ползвайте нея.
Продукти: за 4ри порции
Карофи – 600 г
Прясно мляко – 300 мл
Яйчни жълтъци – 3 бр
Краве масло – 100 г
Сирене – 300 г
Зелен лук – 2 стръка
Сол – 1 щипка
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте картофите под течаща вода и ги сложете в
тенджера, сипете вода, колкото да ги покрие, сложете щипка сол и поставете на
котлона да се варят. Варенето трябва да бъде кратко, колкото да минат лека
предварителна обработка, за около 5 мин, махнете от котлона, оставете да се
поохладят, след което ги обелете.
Ако картофите са дребни ги разрежете на
половина през средата, ако са по едри нарежете на четвъртинки.
Намажете тавичка с масло, сложете половината картофи, от горе
начупете сиренето и покрийте с останалите картофи. Маслото разпределете на
части между и върху картофките.
В купа разбийте
жълтъците с прясното мляко, подправете с малко сол и черен пипер и с тази смес
залейте картофите. Сложете във фурната и запечете на 200 градуса за
30-40мин до златист загар. Нарежете зелената част на два стръка пресен лук и
поръсете картофите.