Сладко - кисели кюфтенца
Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения ТУК :)
Като любител на по екзотичните вкусове искам да ви дам
идея за разкошни кюфтенца, които щом опитате ще помните дълго време. Рецептата
видях в едно от кулинарните предавания на Лорейн Паскал и реших да я сготвя. Не
съжалявам, станаха наистина уникални кюфтенца. Смесицата от вкусове е толкова
завладяваща, че любителите на сладко-солените ястия ше останат приятно
изненадани. Опитайте и споделете!
Продукти: за 4ри порции
Кайма – 500 г смес
Галета – 75 г
Яйца – 1 бр
Сол
Черен пипер
Зехтин – 3 с.л
За соса:
Чушка – 1 бр голяма
червена
Чесън – 2 скилдки
Лайм – 1 бр
Кетчуп – 75 г качествен
Оцет – 2 с.л балсамов
Мед – 2 с.л течен
Ананас – 1 бр консерва
малка
Пресен лук – няколко
стръка
Сол
Черен пипер
За гарнитура:
сварен ориз
Начин на приготвяне:
Направете си варен ориз за
гарнитура.
Сложете в купа каймата,
добавете галетата и яйцето, сол и пипер на вкус. Омесете всичко.
Сложете зехтин в тиган и
оформяме топки от каймата, поставете кюфтенцата в горещата мазнина и
пържете добре от всички страни. Извадете кюфтенцата върху домакинска хартия да
се отцедят.
Отделно нарежете червената
чушка на лентички, аз използвах пипер Калифорния, и чесъна на ситно.
Изцедете сока на един лайм
в купа.
Сложете зеленчуците в
същия тиган от кюфтетата, ако мазнината е много изсипете част от нея, нека ви
остане около 3 с.л, запържете за кратко, сипете сока от лайма,
добавете кетчуп, балсамов оцет и мед. Разбъркайте и сложете сока от
малка консерва ананас и половината от парчетата плод. Върнете кюфтетата в
тигана, разбъркайте и подправете със сол и пипер на вкус.
Оставете за 10ина минути
и махнете от котлона.
Гарнирайте с нарязан
напречно пресен лук.