понеделник, 7 януари 2019 г.

Млечна баница с тиква




Честита 2019-та година приятели! 
Нека тя ви донесе много здраве, радост и благоденствие! Бъдете щастливи, усмихнати и благословени!
Последните месеци на изминалата година не бях много активна, работата и ремонта в къщи ме възпрепятстваха, но пък вече мога да се похваля с чисто нова кухня, която чаках с нетърпение цели два месеца, но чакането си заслужаваше. Сега когато вече е напълно завършена искам макар и виртуално да ви почерпя с разкошна млечна баница с тиква, която е толкова сочна и сладка, че ме изкуши и мен, макар на диета, да я опитам. Хапнах едно парче, голямо ... пък диетата ще продължи след нея.. J
Днес е Иванов ден, на всички именници честито, бъдете здрави!

Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения :)

Продукти:
Кори за баница – 400 г
Тиква – 400-500 г
Захар – 100 г
Канела – за поръсване
Масло – 100 г
За млечната смес:
Прясно мляко – 1 л
Яйца – 8бр
Ванилия – 2 прахчета
Захар – 1 ч.ч

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и намажете с малка част от него тавата в която ще печете. Аз ползвах кръгла голяма тава, но държа да отбележа че за по добра височина на баницата и по кремава структура е добре да ползвате тава с диаметър най-много 28 см и с високи стени.Така парчетата баница при разрязване ще ви станат по високи и с повече крем, в моя случай станаха леко плоски.
Разтворете корите, вземете две от тях, намажете с малко от маслото, поръсете с част от настърганата тиква, канела и 1 с.л захар. Навийте на руло като започнете да навивате от дългата част, увийте като охлюв и сложете в средата на тавата. Вземете други две кори, намажете с масло, поръсете с тиква, канела и лъжица захар, навийте и поставете около средната в тавата. Така процедирайте с всички кори, докато запълните дъното на тавата.
Включете фурната и сложете баницата да се пече на 180 градуса за 20 мин. Баницата трябва да се пече до получаване на златист цвят, не трябва да се препича.
През това време направете млечната смес като в купа сложите яйцата със захарта, разбийте ги и сипете млякото. Добавете ванилия и разбъркайте до еднородна смес.
Извадете баницата от фурната и залейте с млечната смес.
Поставете отново във фурната и запечете за още 20 мин до златист цвят и стягане на крема.
Извадете и охладете.

Бележки: Посоченото количество на тиквата е за почистена и рендосана тиква, чаената чаша е с вместимост 220мл, захарта по желание може леко да се увеличи или намали. Корите които ползвах са от готовите точени, тънки турски Гюзел, ползвах ги по коледните празници за баклава и много ми харесаха. Баницата се хапва добре охладена J